Polosušená (pečená) rajčata se dvěma druhy česneku

Tento recept je opravdu nenáročný. Navíc oproti kupovaným sušeným, polosušeným či nakládaným rajčatům za něj dáte jen zlomek jejich ceny. Nejlépe poslouží rajčátka ze zahrádky. Pokud ovšem touto domácí plodinou nedisponujete, využijte rajčata kupovaná. Při pečení se chuť vytáhne a zvýrazní. Naopak dále přidávaný česnek ztratí svoji ostrost a jeho sladká chuť skvěle doplňuje chuť rajčat.

rajcatka7

Ingredience:

  • 1 kg rajčat (kombinace kulatých se cherry rajčaty)
  • 10 stroužků česneku
  • hrst medvědího česneku (možno použít sušený)
  • hrst bazalky (možno použít sušenou či kombinaci)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Dále budete potřebovat:

  • pečící papír
  • 2 střední uzavíratelné skleničky na hotová rajčata

rajce

 

Postup:

  1. Velká rajčata rozkrojte na půlky či čtvrtky. Cherry rajčata nechte vcelku.
  2. Rajčata pokládejte na plech s pečícím papírem. Každý kousek pak pečlivě osolte, jemně opepřete a zasypte na hrubo nasekanou bazalkou a medvědím česnekem. Stroužky česneku nakrájejte na proužky či kolečka a přidejte k rajčatům. Nakonec zakápněte olivovým olejem.
  3. V troubě rozpálené na 180°C sušte 30 minut. Poté snižte teplotu na 140° a pečte opět 30 minut. V další fázi sušte na 95°C 60 minut.
  4. Hotová rajčata nechte zchladnout. Následně rajčata i česnek vkládejte do sklenic. Naplněnou nádobu zalijte olivovým olejem a skladujte v lednici.

rajcaatko

Inspirací mi byl recept z Prima Fresh.


2 komentáře u „Polosušená (pečená) rajčata se dvěma druhy česneku

    1. Děkuji za komentář!:) Pokud rajčata zavaříte, jejich trvanlivost se prodlouží. Můžete si udělat více menších nádobek a otevírat postupně.

      V nezavařené podobě by měla vydržet určitě týden v chladu:).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *