Tvarohový tapioka dort s borůvkami a čokoládou

Borůvky mě baví! A měla jsem chuť na něco tvarohového. Při tvoření základu koláče jsem zvolila bezlepkovou tapioka mouku a zlehka kokosový cukr. Pak mi to ale nedalo a čokoládová poleva byla na světě. Obě složky koláče se nakonec krásně doplnily a borůvky konečné dílo skvěle osvěžily.

Počet porcí: 8 – 10 porcí

Doba přípravy: 60 minut + 90 minut chlazení

mnam

Ingredience:

Tvarohový základ:

  • 1 tučný tvaroh
  • 1 odtučněný tvaroh (možno zaměnit dvěma polotučnými)
  • 100 ml polotučného mléka
  • 40 ml smetany
  • 3 vejce
  • 2 lžíce medu (nebo kukuřičného či jiného sirupu; možno použít i kokosový cukr)
  • 50 g borůvek + 100 ml mléka (rozmixované)
  • 1 hrnek tapioka mouky
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku (bezfosfátový)
  • lžička kokosového oleje či másla

 

Čokoládová poleva:

  • 200 g hořké čokolády (55%)
  • 250 ml zakysané smetany
  • 50 g borůvek na dozdobení

kolacik

Co budete dál potřebovat:

  • pečící formu na dort (průměr 24 cm)
  • pečící papír
  • mixér

cake

Postup:

  1. Vyšlehejte oba tvarohy, přidejte mléko a smetanu a opět vyšlehejte. Stejný postup opakujte s vejci a poté s medem či sirupem.
  2. Rozmixujte borůvky spolu s mlékem a přidejte ke směsi.
  3. Zbylé suché suroviny vmíchejte k mokrým ingrediencím.
  4. Dno dortové formy vyložte pečícím papírem, vymažte kokosovým olejem či máslem a vysypte např. kokosem.
  5. Připravený tvarohový základ vlijte do formy a pečte na 170°C. Koláč je hotový až se povrch zbarví do zlata(cca 40 minut).
  6. Asi 30 minut nechte koláč chladnout.
  7. Následně si připravte čokoládovou polevu. Ve vodní lázni pomalu rozpouštějte kousek másla s čokoládou. Ve chvíli, kdy je čokoláda tekutá vmíchejte zakysanou smetanu, dokud se nevytvoří sametová poleva.
  8. Polevu vlijte na koláč a ozdobte borůvkami. Podávejte vychlazené.

kolacc


1 komentář u „Tvarohový tapioka dort s borůvkami a čokoládou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *