Parmazánový koláč se slaninou a jarní cibulkou doplněný krémovým přelivem – I LOVE FOOD

Během jara letošního roku jsem se pilně připravovala na své (již zvládnuté:)) státnice. Zároveň však probíhalo první kolo soutěže I LOVE FOOD v rámci food festivalu Foodparade a školy vaření Chefparade. Pro účast stačilo splnit jediné. Vymyslet a poslat parmazánový recept. No jo. Učit se nebo zkoušet všemožné variace chutí, které mě napadaly? I když jsem chtěla jen a jen vařit, učení bohužel nepočkalo a dny do onoho osudného se krátily. Byla jsem smířená ( i když smutná) s mou neúčastí. V tom ale přišlo znamení a deadline zaslání receptů se posunul. Nešlo jinak, řekla jsem si: „učení, neučení“ a spontánně jsem vytvořila tento recept na bázi mého oblíbeného koláče quiche. A co se nestalo. Můj recept postoupil do dalšího kola spolu s 11 konkurenty. Tato chvíle pro mě byla obrovský úspěch a splnění mého přání. Druhým kolem byla totiž příprava mého receptu přímo v Chefparade.

Dále jsem se již bohužel nedostala, ale na svůj výkon jsem byla hrdá. Postup mi unikl o bod a konkurence byla veliká. Navíc mou výhrou byla již možnost účastnit se dalšího kola. V rámci omezené doby na přípravu mého receptu, jsem totiž v postup raději nedoufala, ale z celého srdce si jej přála:). Vaření v Chefparade bylo naprosto úžasné. No, kdy jindy Vám někdo přichystá suroviny, pomůcky, a můžete si v profesionální kuchyni uvařit svůj vlastní recept (navíc s mírnou dávkou adrenalinu). Byl to další z nezapomenutelných zážitků na mé dlouhé kuchařské cestě a jsem za něj obrovsky vděčná. Navíc soutěž se bude opakovat i příští rok, tak kdo ví:)

Zkuste si tento parmazánový koláč doma také připravit. Podávat jej můžete teplý či studený. Jen tak, nebo jej doplnit přelivem ze zakysané smetany a pestem z jarní cibulky. Dozdobit můžete opraženou slaninou a malým kouskem cibulky.

kiskis

Počet porcí: 8 – 10 porcí

Doba přípravy: 20 minut + 20 – 30 minut pečení + 60 minut chlazení

Ingredience:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla (studeného, z lednice)
  • 35g parmazánu
  • 1 malá jarní cibulka
  • 1 žloutek
  • 5 – 6 lžic studené vody
  • špetka soli

(TIP: Těsto není třeba využít celé. Záleží na Vámi zvolené formě na koláč a tloušťce těsta. Pokud Vám těsto zbude, můžete jej využít jako základ pro mini koláč/e.)

kiss

Na náplň:

  • lžička ghí (přepuštěné máslo) nebo másla
  • 150 g slaniny (vcelku; nejlépe farmářský výrobek)
  • 2 střední cibule
  • 2 větší jarní cibulky
  • 215 ml smetany
  • 3 vejce
  • 165 + 15 g parmazánu
  • hrst nasekané bazalky
  • sůl
  • pepř

Na krémový přeliv:

  • 200 g creme fraiche nebo zakysané smetany
  • 50 g parmazánu
  • 1 větší jarní cibulka
  • sůl
  • pepř

Co budete dál potřebovat:

  • pečící nádobu na quiche
  • pečící papír
  • fazole

kis

Postup:

  1. Do odváženého množství hladké mouky přidáme chlazené máslo a pomocí prstů vytvoříme „drobenku“ (může se i použít kráječ na těsto). Máslo se nesmí s moukou spojit v těsto, výsledek má být podobný právě zmíněné drobence. Poté přidáme ke směsi na jemno nastrouhaný parmazán, jemně nakrájenou jarní cibulku, žloutek, studenou vodu, sůl a až nyní opatrně vypracujeme směs v těsto. Je důležité těsto propracovávat jen tak dlouho, dokud se nespojí = nepřepracovat (je možné přidat i další lžíci vody). Základní těsto na koláč je tzv. křehké těsto, kde právě onu křehkost zajišťují zachované kousíčky másla. Z těsta vytvoříme kouli, kterou dáme do potravinářské fólie a necháme min. 1 hodinu odpočívat v lednici.
  2. Jakmile bude těsto odležené, vyndáme jej z lednice a připravíme si pečící nádobu (kulatou, vlněnou – typickou pro quiche nebo jinou kulatou vhodnou k pečení). Nádobu není třeba vymazávat. Těsto si buď můžeme rozválet, vložit do formy a přitlačit k okrajům nebo těsto přímo natlačit do formy pomocí rukou (doporučuji raději tenčí vrstvu těsta, aby dominantní složkou zůstala náplň). Až máme těstem vyloženou formu i po okrajích, těsto propícháme vidličkou a položíme na něj pečící papír a zatížíme ho fazolemi či jinou luštěninou. Jde o tzv. pečení naslepo. Takto připravené těsto vložíme do trouby vyhřáté na 185°C. Pečeme 10 – 15 min. Poté vyndáme a necháme chvíli chladnout.
  3. Během prvního pečení se můžeme pustit do přípravy náplně. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a slaninu na kostičky (ne však příliš malé, aby se chuť slaniny neztrácela). Obě suroviny dáme restovat na lžičce přepuštěného másla, dokud nepovolí a nezačnou se lehce připékat. Restujeme na středním plameni cca 5 minut. Po této době zalijeme směs půlkou připravené smetany, aby se všechny chutě z pánve dostaly do směsi. Po zchladnutí přidáme zbytek smetany, vejce, parmazán, nasekanou bazalku a část jarní cibulky nakrájené na kolečka. Nakonec osolíme a opepříme.
  4. Hotovou náplň nalijeme na vychladlé těsto (nemusí být zcela zchladlé, stačí 10 -15 min), posypeme zbytkem jarní cibulky a parmazánu a dáme na 20 – 30 min péct na 180°C. Hotový koláč poznáte podle zlatavé barvy na povrchu.
  5. Parmazánový koláč lze servírovat jak teplý, tak studený. K obou variantám se skvěle hodí „fresh“ přeliv. Já jsem zvolila mix creme fraiche, parmazánu, jarní cibulky, soli a pepře (nakrájenou cibulku smícháme s na jemno nastrouhaným parmazánem,creme fraiche a dochutí solí a pepřem).
Prezentace v Chefparade
Prezentace v Chefparade

TIP: Na samotné soutěži jsem koláč doplnila pestem z jarní cibulky. Přišlo mi, že receptu stále něco chybí a právě chuť pesta, v kombinaci s ostatními chutěmi, byla onen chybějící článek:). Pesto si můžete velmi jednoduše připravit v mixéru či jiném food procesoru kombinací jarní cibulky, parmazánu, piniových oříšků, olivového oleje, soli, pepře a cukru.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *