Špenátový quiche s modrým sýrem a ořechy

Další do sbírky slaných koláčů, špenátový quiche. Tento je s modrým sýrem, který krásně zvýrazní celou chuť koláče. Použít můžete jakýkoliv modrý sýr. Chuť Vámi vybraného sýru se promítne ve finální chuti koláče. Já doporučuji zlatou nivu, jako zlatou střední cestu. Ani příliš výrazná, ani příliš jemná. Tak akorát:).

kiskisss

Počet porcí: 8 – 10 porcí

Doba přípravy: 20 minut + 20 – 30 minut pečení + 60 minut chlazení

Ingredience:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla (studeného, z lednice – nakrájené na kostičky)
  • 20 g nasekaných vlašských ořechů
  • 1 stroužek česneku (na jemno nakrájený)
  • 1 žloutek
  • 3 – 4 lžíce studené vody (dle potřeby možno přidat)
  • špetka soli

Na náplň:

  • 2 lžíce másla
  • 2 střední cibule (nakrájené na půlměsíčky)
  • 250 g listového špenátu (mražený či čerstvý)
  • 1 stroužek česneku (na jemno nakrájený)
  • 50 g + 100 g modrého sýra (zlatá niva)
  • 35 g + 10 g nasekaných vlašských ořechů (dohromady cca hrst ořechů)
  • 215 ml smetany
  • 3 vejce
  • sůl
  • pepř

Co budete dál potřebovat:

  • pečící nádobu na quiche (používám průměr 28 cm)
  • pečící papír
  • fazole

fwreg

 

Postup:

  1. Do odváženého množství hladké mouky přidejte vychlazené nakrájené máslo a pomocí prstů vytvořte „drobenku“. Máslo se nesmí s moukou spojit v těsto, výsledek má být podobný právě zmíněné drobence. Poté přidejte ke směsi nasekané ořechy a česnek, žloutek, studenou vodu, sůl a až nyní opatrně směs spojte. Je důležité s těstem pracovat jen tak dlouho, dokud se nespojí = nevypracovávat (je možné přidat i další lžíci vody). Základní těsto na koláč je tzv. křehké těsto, kde právě onu křehkost zajišťují zachované kousíčky másla. Z těsta vytvořte kouli, kterou zabalte do potravinářské fólie a nechte cca 1 hodinu odpočívat v lednici.  (Dle mých zkušeností stačí těstu v lednici i mnohem kratší doba, např. i 15 min – na konečném výsledku jsem nezaznamenala žádné podstatné rozdíly. Těsto je však při válení potřeba trochu pomoučit, aby se nelepilo. Zde opět preferuji vtlačování těsta do nádoby ručně, kdy lepivost těsta není takový problém. Záleží tedy na Vašich časových možnostech). Pokud budete mít těsto v lednici delší dobu, nechce jej chvíli povolit v pokojové teplotě, aby nebylo příliš tvrdé a dalo se s ním pracovat.
  2. Jakmile bude těsto odležené, vyndejte jej z lednice a připravte si pečící nádobu (kulatou, vlněnou – typickou pro quiche nebo jinou kulatou vhodnou k pečení). Nádobu není třeba vymazávat. Těsto si buď můžete rozválet, vložit do formy a přitlačit k okrajům nebo těsto přímo natlačit do formy pomocí rukou (doporučuji raději tenčí vrstvu těsta, aby dominantní složkou zůstala náplň). Až je forma těstem vyložená i po okrajích, těsto propíchejte vidličkou a položte na něj pečící papír, který je vhodné zatížit fazolemi či jinou luštěninou. Jde o tzv. pečení naslepo. Takto připravené těsto vložte do trouby vyhřáté na 185°C. Pečte 10 – 15 min. Poté vyndejte a nechte chvíli chladnout.
  3. Během prvního pečení se můžete pustit do přípravy náplně. Nakrájenou cibuli nechte asi 10 minut karamelizovat na rozehřátém másle. Karamelizujte na nižším či středním plameni. Poté teplotu mírně zvedněte a jakmile začne cibulka chytat zlatavou barvu přidejte špenát. Pokud máte mražený, vařte dokud se zcela nerozpustí a neprohřeje. V případě špenátu listového jej nejprve propláchněte a následně restujte na cibulce dokud nepovolí. Dále přidejte česnek. Ve směsi rozpusťte 50 g připraveného sýru,  přidejte ořechy, osolte, opepřete. Stáhněte směs z plotny vlijte smetanu, zbytek nivy (dle potřeby dochuťte solí a pepřem). Nakonec vmíchejte do směsi vejce.
  4. Hotovou náplň nalijte na vychladlé těsto (nemusí být zcela zchladlé, stačí 10 -15 min), posypte zbytkem ořechů a dejte na 20 – 30 péct na 180°C. Hotový koláč poznáte podle zlatavé barvy na povrchu.
  5. Špenátový koláč lze servírovat jak teplý, tak studený.

gtfdsg

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *