Brownies cupcakes

Cupcakes. Obrovský fenomén. Každý je chtěl péct, každý je chtěl jíst. Tyto malé dortíčky jsou opravdu skvostné. I když jejich největší „boom“ v ČR pominul, přináším Vám jeden z (pro mě) nejlepších a nejchutnějších receptů na extra čokoládové cupcakes. Místo dortového těsta je jeho základ tvořen brownies těstem. A to je prostě mňam!:) Možností krému či polevy je snad nekonečně. V receptu najdete hned dvě. Mascarpone krém s kakaem a čokoládovou ganache s arašídovým máslem.

cupcakees

Na své foodie cestě jsem začínala právě pečením cupcakes. Velkou inspirací mi tenkrát byla Verča a její Z ghetta blog. Inspirací k tomuto receptu mi byl také její recept. Druhým zdrojem nápadů mi byla Ann Reardon a její čokoládové cupcakes s arašídovým máslem.

Počet porcí: 12 cupcakes

Doba přípravy: 15 min příprava + 20 – 25 min pečení

cvfd

Ingredience:

Na těsto:

  • 150g hořké čokolády
  • 113g másla
  • 150g hnědého cukru
  • 4 vejce
  • 50g hladké mouky
  • 50g polohrubé mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva (bezfosfátový)
  • 28g kakaa
  • malá špetka soli

 

 

 

Na mascarpone krém:

  • 250 g mascarpone
  • 30 g moučkového cukru
  • 20 g holandského kakaa
  • ( dle chuti možno přidat tvaroh)
  • nasekané ořechy na posypání

kocickk

Na arašídovou náplň a čokoládovou ganache:

  • arašídové máslo (12 kávových lžic)
  • 150 g hořké čokolády (čím kvalitnější a chutnější, tím bude lepší i výsledek)
  • 150 ml smetany (31 %)
  • 1 a ½ lžíce másla
  • nasekané arašídy na posypání

dvds

Postup:

Těsto:

  1. Rozehřejte si troubu na 170°C a připravte si formu na cupcakes (muffiny), kterou vyložte papírovými košíčky. (Pokud nemáte formu, postačí silikonové košíčky, které ovšem také vyložte papírovými košíčky).
  2. Čokoládu a máslo nechce rozpustit ve vodní lázni a smíchejte v čokoládový krém, který poté nechce chvíli zchladnout. Mezitím si můžete připravit ostatní suroviny.
  3. Postupně vmíchejte hnědý cukr, vejce, mouky, prášek do pečiva, sůl a kakao. Vznikne lepivá směs.
  4. Směs postupně přeneste do připravených košíčků. Já používám dvě malé lžičky, ale je možné použít i cukrářský zdobící sáček. Košíčky naplňte zhruba do 2/3.
  5. Dejte péct do rozehřáté trouby na cca 20 minut. Cupcakes mají být vláčné, není tedy žádoucí přepékat.

ferf

Mascarpone krém:

  1. Vyšlehejte mascarpone dohladka (trvá to i několik minut). Případně přijdete tvaroh a opět šlehejte. Poté zašlehejte cukr a kakao.
  2. Takto připravený krém můžete dát na chvíli do lednice nebo jím přímo zdobit pomocí cukrářských zdobících sáčků. (Pozor, nezdobte horké cupcakes, krém by se roztekl!)
  3. Nakonec posypte nasekanými ořechy.

 

 

Arašídová náplň a čokoládová ganache:

  1. Na plotně přiveďte smetanu k varu. Poté stáhněte a přidejte nalámané kousky čokolády a máslo. Vše rychle míchejte, dokud nevznikne lesklá a hladká hmota – ganache. Připravený krém nechte vychladnou a ztuhnout.
  2. Do upečeného základu udělejte vždy uprostřed důlek pomocí kávové lžičky. Do vzniklého prostoru dejte po lžičce arašídového másla.
  3. Po ztuhnutí krému můžete opět zdobit pomocí zdobících sáčků.
  4. Nakonec posypte nasekanými arašídy. (TIP: pokud seženete jen solené arašídy, propláchněte je, vysušte a až poté nasekejte a zdobte).

gvfdd

forma
příklad formy na pečení cupcakes a košíčků

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *