Ravioli se špenátem a mozzarelou v bazalkovém másle/Ravioli with spinach and mozzarela in basil butter sauce

 

Čerstvé domácí těstoviny jsem plánovala vařit už tak dva roky zpátky. Nikdy jsem se ale neodvážila. Je třeba říct, že na přípravu (minimálně tu první) potřebujete dostatek času a trpělivosti. O to více, pokud nemáte strojek na těstoviny. Stejně jako já :D. Tím se celý proces protáhne, jelikož každou část těsta je třeba rozválet opravdu tence, aby se však netrhalo.

 

cfes

 

Můj recept je inspirován Emanuelem Ridim. Jeho základní italské recepty se totiž vždycky povedou. Originální recept najdete zde. Doporučuji před začátkem vaření mrknout na jeho video. Lépe se seznámíte s tím, jak mají zhruba jednotlivé kroky vypadat. ( I když bych ráda poskytla vlastní video, nemám vhodnou kuchyň pro takovéto natáčení. Ale jednou to přijde 😀 ).

 

Počet porcí: 10 – 12 porcí

Náročnost: střední

Doba přípravy: 60 – 90 minut

 

trot

 

 

Ingredience:

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g mouky semolina (mouka vhodná na přípravu těstovin)
  • 4 vejce
  • voda dle potřeby (cca 5 – 6 lžic)
  • olivový olej (extra virgin)
  • sůl

 

dscv

 

 

Na náplň:

  • 250 g listového špenátu (mražený či čerstvý)
  • 250 g mozzarelly
  • 1 žloutek
  • 1 česnek
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

Na bazalkové máslo (na 1 porci = 3 – 4 ks):

  • 50 g másla
  • 6 velkých lístků bazalky
  • parmazán
  • sůl

Co budete dál potřebovat:

  • strojek na těstoviny nebo váleček
  • hladkou mouku na podsypání
  • vykrajovač na torteliny; já používám kráječ na pizzu
  • 2 žloutky

 

 

fdsvc

 

 

Postup:

  1. Obě mouky promíchejte a na pracovní ploše či válu z nich vytvořte kopec, v němž vytvořte důlek. Do důlku opatrně rozklepněte všechna vejce, přidejte olivový olej a sůl (pracujte opatrně, pokud máte kopec nízký může se stát, že vám tekutiny přetečou). Vnitřní část začnete pomalu smíchávat s moukami. Poté začnete těsto vypracovávat rukami. Pokud je směs příliš tuhá nebo nejde zpracovávat, přilijte připravenou vodu. Opět opatrně po lžicích (já vodu použila, s těstem se dalo poté mnohem lépe pracovat). Z vypracovaného těsta vytvořte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte minimálně na 30 minut do lednice.
  2. Poté začněte s přípravou náplně. Mražený špenát nechte rozpustit v hrnci nebo na pánvi, čerstvý špenát operte a nechte spařit (u obou variant přidávám ke špenátu trochu vývaru nebo vody). Přijdete jemně nakrájený česnek, sůl a pepř. Stáhněte z plotny a vmíchejte do teplého špenátu natrhanou mozzarelu a vejce. Promíchejte. Směs nechte chvíli zchladnout. Vložte do mixéru a mixujte asi 20 sekund. Směs má být jemná, ale nemá z ní vzniknout kaše.
  3. Těsto vyndejte z lednice a rozdělte na 3 části. Na pomoučeném vále je postupně rozválejte na dlouhé tenké pláty. Každou část v půlce válení rozdělte na dvě části. Jelikož se těsto válí opravdu na tenko, značně se zvetší a špatně by se vám s ním pracovalo. (Je opravdu důležité, aby bylo těsto opravdu tenké. Jelikož budete těsto spojovat v ravioli, jeho okraje budou dvojnásobné. Během vaření navíc nabudou.)
  4. (V této fázi je možnost dvou postupů, pečlivě si recept pročtěte i s TIPY na závěr.) Jakmile máte první část rozválenou začněte vykrajovat čtverečky cca 5×5 cm, vždy do páru. (Pokud máte vykrajovátko na ravioli, tento krok je pro vás značně jednodušší.) Doprostřed,vždy jednoho čtverečku z párů, umístěte zhruba dvě lžičky náplně (jako větší vlašský ořech). Okolo náplně těsto potřete rozšlehaným žloutkem a přiklopte druhým čtverečkem těsta. Opatrně jej k sobě přimáčkněte (nejprve okolo náplně, aby uvnitř zůstalo co nejméně vzduchu). Takto pokračujte s každým plátem. (Emanuel dává náplň postupně po celém plátu, těsto kolem náplně potře rozšlehaným žloutkem, a následně přiklopí druhým plátem a až poté ravioly vykrajuje. Můžete zkusit i tuto variantu. Tato varianta mi přijde vhodnější pro majitele těstovinového strojku, kdy vytvoříte přesné pláty těsta. Nicméně postup je to rychlejší. )
  5. Vytvořené ravioli ihned vaříme ve vroucí osolené vodě. Dle tloušťky těsta vaříme 3 – 6 minut. Pokud si nejste jisti, ukrojte si roh z jedné těstoviny a ochutnejte, zda jsou těstoviny dostatečně měkké.
  6. Během vaření si na plotně o nižší teplotě rozehřejte máslo. Opatrně ať se rozpouští a nepřepálí! Do másla přidejte celé lístky bazalky.
  7. Hotové ravioli přesuňte z hrnce do pánve s máslem. Opatrně promícháme. Poté přímo na těstoviny nastrouhejte parmazán a opět jemně promíchejte. V případě potřeby možno dosolit.
  8. Ihned podávejte.

 

 

dsvds

 

 

TIP: Pokud máte strojek na těstoviny, doporučuji postupovat podle Emanuelova videa. Sama se strojkem zkušenost nemám.

TIP: Ravioli je možno naplnit jakoukoliv jinou náplní. Stejně tak můžete zvolit např. smetanovou omáčku s italským sýrem.

TIP: Hotovou náplň vymačkejte přes jemné sítko. Špenát během přípravy pustí hodně vody a přebytečná tekutina v náplni není žádoucí.

TIP: Při prvním vaření těchto plněných těstovin doporučuji vyzkoušet více tlouštěk těsta. Uvařit a ochutnat. Nejlépe si tak vyzkoušíte, jaká tloušťka je ta ideální. (I z počátku se však snažte o co nejtenčí, tlustší těsto nechutná dobře:).

TIP: Mé doporučení při práci s válečkem je: snažte se vytvořit co nejpřesnější obdelník, který rozdělíte na dva pláty. Na jeden z plátu rozvrstvěte náplň, obmažte žloutkem a přiklopte další plat. Opatrně přitlačte, nejprve kolem naplně. Poté vykrajujte dané tvary. Pokud vám zůstane část rozváleného těsta nepravidelného tvaru, vykrojte z něj vždy dva čtverečky, jeden naplňte, obmažte žloutkem, přiložte druhý čtvereček a opět jemně přitlačte.

Přeji ať se ravioli podaří a neváhejte mě kontaktovat v případě dotazů:).

 

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *