Pohankové lívance s banánovou zmrzlinou

Alternativní stravování je v současnosti velkým trendem. Pamatuji na doby, kdy pro mě byl vegetarián obrovským hrdinou. Zvládnout nejíst maso a masné výrobky. Nepředstavitelné. Pokud byl někdo vegan, byl to blázen a bezlepkáři jimi nebyli dobrovolně. Dnes se spousta lidí snaží vynechávat ze stravy lepek, mléčné výrobky, živočišné produkty a hlavně geneticky modifikované potraviny. Etikety na potravinách získávají na své popularitě a už je značná dávka nákupčích opravdu čte. Já sama jsem jedním z těchto lidí. Hledání zdravých alternativ oblíbených pokrmů mě prostě baví. Pokud byste se rádi dopracovali ke kompletní rostlinné nebo bezlepkové stravě či jejich kombinaci, i pro Vás by postupné nahrazování mohl být dobrý začátek. Já sama se snažím přecházet na čistě rostlinné, bezlepkové snídaně a omezuji maso. No tak snad mi to vydrží!:)

Jako jeden z příkladů opravdu chutných rostlinných, bezlepkových snídaní si zkuste udělat tyto jednoduché pohankové lívance. Ale nebojte.. o nějaké to maso v mých dalších receptech nepřijdete;) Joo a pokud je Vám tento trend zdravého stravování cizí, udělejte si je taky. Banán a kokos je prostě mňam snad za všech okolností!

vdvds

Počet porcí: 1 – 2 porce (lívance o průměru cca 12 cm)

Náročnost: malá

Doba přípravy: 10 minut

cve

Ingredience:

Na lívance:

  • 1 banán
  • 150 g pohankové mouky (koupíte v prodejnách zdravé výživy či v některých větších hypermarketech)
  • 300 ml rostlinného mléka (mandlové, lískooříškové, ovesné, sójové, aj)
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 25 g kokosového cukru
  • 1/2 malé lžičky prášku na pečení (bezfosfátový)
  • malá špetka soli

Na banánovou zmrzlinu:

  • 1 – 2 banány

Co budete potřebovat dál:

  • výkonný mixér
  • rostlinný sirup (rýžový, javorový)
  • kokosový olej dle potřeby

vsds

Postup:

Banánová zmrzlina:

  1. Ze všeho nejdříve si připravte základ na banánovou zmrzlinu. Banán/y nakrájejte na kolečka a dejte zmrazit. Tento krok si můžete udělat den předem nebo kdykoliv bude čas, v mrazáku nějakou chvíli vydrží.
  2. Před samotnou přípravou zmrzliny nechce zmražený banán cca 15 minut venku, ať jemně povolí a lehce jej odstraníte z nádoby či talíře.
  3. Kolečka banánu vložte do mixéru a mixujte dokud nevznikne hladká hmota. Zmrzlinu nedoslazuji. Pokud by jste však cítili potřebu dosladit, není problém rostlinným sirupem nebo kokosovým cukrem.
  4. Vzniklou banánovou mraženou hmotu pokládejte na hotové lívance (případně do misky zvlášť).

cvsdds

Pohankové lívance:

  1. Na lívancové těsto si nejprve v míse rozmačkejte banán (pokud je banán méně zralý,“předmačkejte“si jej rukou ještě ve slupce). Poté přidejte ostatní suroviny: mouku, mléko, kokosový cukr, kokosový olej, maličkou špetku soli a prášek na pečení. Rozmíchejte metličkou v hladké, hustější těsto (pokud by bylo příliš husté, přidejte mléko či naopak). Těsto nechce cca 5 min odpočinout v pokojové teplotě.
  2. Na pánvi si rozehřejte kokosový olej. Menší naběračkou, plnou asi ze 2/3 tvořte na pánvi lívance (cca 12 cm v průměru) a na středním ohni je nechce péct asi 20 sekund z každé strany dozlatova (první lívanec trvá o něco déle, další se budou péct již mnohem rychleji. Proto pozor, ať se nespálí. Stačí jim opravdu chvilička). Před každým novým lívancem opět přidejte trošku kokosového oleje. Takto pokračujte i se zbytkem těsta.
  3. Hotové lívance skládejte do výšky na sebe. Polijte rostlinným sirupem a podávejte s banánovou zmrzlinou.

TIP: Vybírejte zralé banány, jsou nositeli většího podílu cukru, a lívance i zmrzlina díky nim budou sladší.

TIP: Pokud nemáte zrovna chuť na zmrzlinu, zkuste je se 100% oříškovým máslem.

grethtr

 

 

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *