Brynzový koláč z pohankové mouky s cibulí dvojí barvy

No už to tak asi bude. Slané koláče mě prostě baví a bavit nepřestávají. Nejspíš to je tím, že se po nich vždy jen zapráší a to je pro mě největší odměnou.

Tento koláč jsem připravovala na svoji promoční oslavu s rodinou. Původním záměrem byl klasický quiche – cibule a slanina. Nakonec jsem recept obohatila o pravou slovenskou ovčí brynzu (mimochodem, stejné složení měl i můj úplně první quiche – tenkrát pojmenovaný valašský quiche :D). Zásadním rozdílem oproti ostatním koláčovým receptům je bezlepková mouka. A to mouka pohanková. Od chvíle, kdy jsem ji objevila, je mou nejoblíbenější moukou. Nutno podotknout, že je krapet drobivější, ale o to více zdravá a chutná:). Půl kila pořídíte okolo 34 Kč v obchodech zdravé výživy či větších supermarketech. A fakt to stojí za to.

Počet porcí: 12 porcí

Náročnost: malá

Doba přípravy: 30 minut + 25 – 30 minut pečení

vdsbvdf

Ingredience:

Na těsto:

  • 200 g pohankové mouky
  • 100 g másla (studené, na kostky nakrájené)
  • 1 žloutek
  • 5 – 6 lžic studené vody
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Na náplň:

  • 70 g másla
  • 3 velké bílé cibule (nakrájené na půlměsíčky)
  • 2 velké červené cibule  (nakrájené na půlměsíčky)
  • 100 g farmářské slaniny (nakrájené na proužky)
  • 100 ml smetany
  • 50 ml mléka
  • 3 vejce
  • 100 g slovenské brynzy
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Co budete dál potřebovat:

  • pečící nádobu na koláč
  • pečící papír
  • fazole či jinou luštěninu na zatížení

vbdfbe

 

Postup:

  1. K pohankové mouce přidejte nakrájené máslo a pomocí prstů vytvořte „drobenku“.Poté přidejte žloutek, studenou vodu, sůl, pepř a směs vypracujte. Z těsta vytvořte kouli. Zabalte do potravinářské fólie a nechte cca 15 minut odpočinout v lednici.
  2. Těsto natlačte do formy pomocí rukou. Až je forma těstem vyložená i po okrajích, propíchejte jej vidličkou a přikryjte pečícím papír, který je vhodné zatížit fazolemi či jinou luštěninou. Takto připravené těsto vložte do trouby vyhřáté na 185°C. Pečte 10 – 15 min. Poté vyndejte a nechte chvíli chladnout.
  3. Během prvního pečení se můžete pustit do přípravy náplně. Nakrájenou cibuli nechte asi 15 – 20 minut karamelizovat na rozehřátém másle. Karamelizujte na nižším či středním plameni.
  4. Poté stáhněte z plotny a přidejte polovinu z připravené slaniny. Přilijte smetanu a mléko – promíchejte. Do směsi rozklepněte vejce, přidejte brynzu, dochuťte solí a pepřem a opět promíchejte.
  5. Hotovou náplň nalijte na připravené zchladlé těsto a dejte na 20 – 30 minut péct na 180°C. Hotový koláč poznáte podle zlatavé barvy na povrchu.
  6. Zbytek slaniny nechce opéct do křupava na suché pánvi. Můžete jí zdobit hotový koláč.

bgfbs

TIP:  Pokud budete mít těsto v lednici delší dobu, nechce jej chvíli povolit v pokojové teplotě, aby nebylo příliš tvrdé a dalo se s ním pracovat.

TIP: Vypracované těsto můžete ihned vtlačit do pečící nádoby a takto jej dát na chvíli chladit do lednici. Poté už jen dno propícháte vidličkou a dáte péct.

TIP: Mléko je možno plně zaměnit za smetanu či naopak.

TIP: Koláč nechce před podáváním zcela zchladnout = mohl by se rozpadat a drobit.

bbrerb


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *