Máslový dýňový koláč s medovým karamelem

Podzim a dýně k sobě neodmyslitelně patří. Jako malá jsem dýně dlabala a kolem Halloweenu jimi zdobila zahradu  (ano, americká kultura ovlivnila již mé dětství :D). Nikdy mě však nenapadlo dýni jíst. Dnes si ale podzimní období bez polévky z této suroviny nedokážu představit. A sama dýně mě neuvěřitelně baví:). Proto i tento koláč. Tentokrát z dýně máslové, chcete-li muškátové. Základem je pyré, kterému věnuji samostatný recept. (A mimochodem první „dýňák“, který byl také s karamelem, jsem ochutnala u skvělé B-Cake z Brna. Dodnes na něj vzpomínám a ne a ne se k němu dostat. No, tak nešlo jinak, než tuto kombinaci vyzkoušet sama. Díky za inspiraci, Baru. Karamel je moje závislost a k dýni se perfektně hodí:)

hzhgfd

Počet porcí: 12 porcí

Náročnost: střední

Doba přípravy: 25 minut/ pečení 45 – 50 minut / chlazení cca 40 minut

Ingredience:

Na těsto:

  • 200 g pohankové mouky
  • 100 g másla
  • 1 lžička citrónové kúry (z bio citrónu)
  • 1 lžíce medu
  • špetka soli
  • koření (špetka hřebíčku, špetka skořice)
  • 6 lžic studené vody

fsdaf

Na náplň:

  • 350 g pyré z máslové dýně
  • 200 g mascarpone
  • 3 vejce (rozdělte na žloutky a bílky)
  • šťávu z 1/2 citrónu
  • 3 lžíce medu
  • koření (skořice, hřebíček, zázvor – mleté)
  • hrst nasekaných vlašských ořechů

Na medový karamel (poleva):

  • 200 g cukru krystal
  • 3 lžíce medu
  • 100 ml smetany
  • 1 lžíce másla

Co budete dál potřebovat:

  • pečící nádobu na koláč (vymazanou máslem)
  • (100 g cukru na karamelové střípky) a (pečící papír)

vfsg

Postup:

Koláč:

  1. Z pohankové mouky a másla vytvořte prsty drobenku. Přidejte citrónovou kúru, koření, špetku soli a promíchejte. Po přidání medu a studené vody, vypracujte směs v těsto.
  2. Hotové těsto vmačkejte do pečící nádoby na koláč (i po okrajích) a dejte na cca 20 minut chladit do lednice.
  3. Poté těsto propíchejte na dně vidličkou a dejte na 15 minut péct při 175°C.
  4. Vyšlehejte mascarpone se žloutky. Přidejte citrónovou šťávu, med a opět šlehejte. Nakonec zašlehejte dýňové pyré s kořením.
  5. V další míse vyšlehejte bílky ve sníh, které poté opatrně vmíchejte do dýňové směsi.
  6. Na předpečené těsto nasypte nasekané ořechy a zalijte dýňovou náplní. (Nenalévejte na horké těsto, mělo by alespoň 5 min chladnout.) Pečte cca 45 – 50 minut na 175°C.
  7. Nakonec nechte upečený koláč asi 15-20 minut odpočinout a poté jej přelijte po celém povrchu medovým karamelem. Zdobit můžete karamelovými střípky.

vfregreg

Medový karamel:

  1. Cukr za stálého míchání zahřívejte, jakmile se začne rozpouštět, přidejte med. Pokračujte v procesu, dokud se cukr zcela nerozpustí v karamel.(Doporučuji střední plamen, karamel se snadno připaluje a hořkne.)
  2. Ve chvíli, kdy je všechen cukr rozpuštěn, ihned přidejte smetanu a míchejte dokud se nespojí (pozor, směs začne bublat a vypustí velmi horkou páru). Stejný postup opakujte s máslem.

Karamelové střípky (tip na zdobení):

  1. Cukr zahřívejte za stálého míchání na mírném ohni, dokud se všechen nerozpustí a nevznikne tak karamel.
  2. Z karamelu ihned pomocí lžíce tvořte náhodně čáry na připravený pečící papír.
  3. Po pár minutách, kdy karamel zchladne, jej rozlámejte a střípky zdobte vychladlý dýňový koláč. (Pokud by byla karamelová poleva stále horká, střípky by se v ní ztratily.)

cdscvds

TIP: Čím má karamel tmavší barvu, tím je hořčejší.

TIP: Smetanu i máslo přidávejte do horkého karamelu a opravdu důkladně míchejte. Pokud smetanu nalijete do již chladnějšího karamelu, nespojí se. (Pokud by se karamel srazil, dále jej spolu se smetanou zahřívejte. Postupně se částečně do smetany rozpustí. Není to však žádoucí postup, spíš záchrana surovin:)

Nutno říci, že recept je trošku složitější a časově náročnější. Nicméně můžete karamel i zdobení vynechat a podávat např. jen s našlehaným tvarohovým krémem. Variant je celá řada, záleží na časových možnostech a chuti tvořit.

 


3 komentáře u „Máslový dýňový koláč s medovým karamelem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *