Kaštanový cheesecake s hořkou čokoládou a pekanovými ořechy

Už od minulého podzimu chci upéct kaštanový cheesecake. Loni jsem se však nezvládla dostat ke kaštanovému pyré a na výrobu vlastního taky nebyl čas. Letos jsem byla chytřejší a jedním pyré se předzásobila. Konkrétně jsem si jsem ho koupila (lehce ovíněná) po kurzu vaření v Chefparade. 250 g vyjde na 99 Kč – nic levného, ale po tom víně jsem ho prostě potřebovala :D. A dobře jsem udělala. Dokonce je mi líto, že jsem měla jen jedno.

Cheesecake jsem se rozhodla tvořit vcelku spontánně, proto jsem i použila kombinaci surovin, které jsem měla zrovna k dispozici. Každopádně se zadařilo a tak recept posílám dál:).

cdsfvd

Počet porcí: 12 porcí

Náročnost: malá

Doba přípravy: 15 minut příprava / 15 minut chlazení těsta / 10 + 40 – 50 minut pečení/ chlazení přes noc

vcdsfveasf

Ingredience:

Na těsto:

  • 150 g hladké mouky (možno zaměnit za pohankovou)
  • 75 g studeného másla
  • 2 lžíce cukru (třtinový nebo kokosový)
  • 1 žloutek
  • 5 lžic studené vody

Na náplň:

  • 300 g smetanového sýra (zvolený typ se odrazí na výsledné struktuře dortu –  doporučuji krémovější konzistenci)
  • 100 g polotučného tvarohu
  • 100 g zakysané smetany
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • 250 g kaštanového pyré ( pyré, které jsem použila ZDE )

Na polevu:

  • 200 g hořké čokolády
  • 100 g másla
  • 150 g smetany ke šlehání
  • hrst pekanových ořechů

dort

Co budete potřebovat dál:

  • pečící formu na dort (průměr cca 28 cm)
  • máslo na vytření formy

ta lepsi

Postup:

  1. Jako základ pro cheesecake si vytvořte křehké těsto. Z mouky a másla vytvořte prsty drobenku. Přidejte cukr, žloutek, vodu a lehce zpracujte v těsto.
  2. Dortovou formu vytřete máslem. Dno vyložte připraveným těstem a dejte na 15 minut chladit do lednice (těsto do formy vtlačte). Poté propíchejte vidličkou a nechce 10 minut péct při teplotě 175 °C.
  3. Vyšlehejte smetanový sýr. Postupně přidávejte tvaroh, obě smetany, vejce, kaštanové pyré. Po každé přidané surovině šlehejte.
  4. Kaštanovou náplň vlijte na předpečené těsto a dejte na 175°C péct po dobu 10 minut. Poté teplotu snižte na 140° C a pečte dalších cca 40 – 50 minut. Hotový cheesecake má být zvenku upečený a uvnitř jakoby syrový.
  5. Po vyjmutí z trouby cheesecake opatrně oddělte nožem od krajů pečící nádoby, obruč však neoddělávejte.
  6. Cheesecake nechte zcela zchladnout – poté nechce tuhnout přes noc v lednici.
  7. Nakonec cheesecake polijte připravenou polevou z hořké čokolády a zdobte nasekanými pekanovými ořechy.

Poleva z hořké čokolády:

  1. Rozpusťte máslo, přidejte smetanu a přiveďte k varu.
  2. Poté stáhněte z plotny, vsypte pecičky hořké čokolády (nebo nalámanou čokoládu) a rychle vmíchejte do lesklé hmoty.
  3. Ihned polévejte zcela vychlazený cheesecake.

lepsssi

TIP: Cheesecake krájejte nahřátým nožem – vznikne tak přesný hladký řez.

TIP: Výsledná struktura cheesecaku velmi záleží na zvoleném druhu použitého sýra. Zkouším různé druhy, různých konzistencí. V tomto receptu jsem zvolila drobivější typ smetanového sýra – spíše podobný tvrdému tvarohu. I samotný cheesecake byl tak drolivější – doporučuji zvolit tedy krémový typ – např. Philadephia.

TIP: Pokud zvolíte tužší a drolivý sýr, pak před podáváním a krájením doporučuji nechat cheesecake 5 – 10 minut odpočinout v pokojové teplotě. ( Pokud budete krájet ihned, může se sýrová směs mírně drolit.)

fdsfs


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *