Kořeněné sušenky s pecorinem

Už je to nějaký čas, co jsem přidala poslední recept. Všechno bylo tak nějak nahoru-dolů a blog šel stranou. S blížícími se Vánocemi však trávím v kuchyni opět spoustu času a byla by škoda se o to nepodělit:).

Advent je v plném proudu a věřím, že se už téměř ve všech domácnostech peče ve velkém nebo je již napečeno. U nás jsem se této povinnosti chopila já, ale tak trochu po svém. První, ne zcela tradiční cukroví odpovídá mé tendeci, dělat vše naopak:D. Slané vánoční sušenky. Recept jsme vymyslely s mými kamarádkami (vdanou Mončou a Kačkou – Kate´s Cuisine) a fakt stojí za to. Navíc mít doma pro návštěvy něco slaného, místo samého cukru, se rozhodně setká s úspěchem:).

susenkyparmazan

Náročnost: malá

Doba přípravy: 60 minut + 30 minut na odležení těsta

Ingedience:

  • 400 g hladké mouky (případně pohankové – myslete však na to, že se s ní mnohem hůře pracuje = těsto je drolivé)
  • 200 g sýru pecorino
  • 250 g změklého másla
  • 3 vejce
  • koření (použila jsem grilovací bylinky od Kotányi – směs rozmarýnu, česneku, hořčice, tymiánu, papriky, majoránky, cibule, bazalky, pepře, oregana a uzené papriky; můžete nakombinovat i dle toho, co máte zrovna doma)
  • sůl

Co budete potřebovat dál:

  • pečící papír
  • plech
  • vykrajovátka na sušenky (např. hvězdičky)
  • mouku na pomoučení pracovní plochy
  • váleček

susenkypeco

Postup:

  1. Mouku, sůl a koření smíchejte spolu s na jemno nastrouhaným pecorinem. Poté přidejte máslo, vejce a vypracujte v těsto. Pokud by se příliš drolilo, přidejte ještě trošku másla. Pokud by bylo naopak příliš lepivé, přidejte mouku. Těsto důkladně vypracujte.
  2. Z těsta vytvořte kouli, kterou zabalte do potravinářské fólie a dejte na minimálně půl hodiny odpočívat do lednice.
  3. Odleželé těsto si rozdělte na 3 díly a před válením každý znovu propracujte. Na pomoučené pracovní ploše vyválejte 2, 5 – 3, 5 mm pláty. Z těch vykrajujte vybrané tvary, které postupně skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Pečtě na 175°C zhruba 10 minut. Ale pozor!! Sušenky hlídejte, ať se nespálí!  Myslete na to, že každá trouba peče trošku jinak:). Případně zvolte nižší teplotu pečení – budou se pak péct déle.

susenky pecorino2

TIP: Každou sušenky před samotným pečením ještě jemně posypte solí.

TIP: Sušenky můžete před pečením potřít vyšlehaným vejcem – budou pak lesklé.

TIP: Pokud zvolíte pohankovou mouku, nevybírejte si pro vykrajování složité tvary. Těsto se  snadno trhá a drolí.

 

 


2 komentáře u „Kořeněné sušenky s pecorinem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *