Extra nugátový cheesecake s lískovými oříšky

Poslední dobou jsem samý cheesecake. Jsou jednoduché, vděčné, dá se vymýšlet nekoněčně mnoho příchutí a vlastně se jejich výrobou do jisté míry i živím:). Pečení se stalo mojí každodenní pracovní náplní a tak se už málokdy dostanu k pečení doma. Tento extra nugátový cheesecake byl nutnou vyjímkou. Maminka slavila narozeniny. Zadání znělo jasně: nugát, oříšky a pěkně prosím bez lepku.

nugat5

Ingredience:

Na korpus:

  • 120 g bezlepkových piškotů
  • 50 g lískových oříšků
  • 25 g kakaa holandského typu
  • 80 g másla

Na náplň + polevu:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 4 lžíce pohankové mouky
  • 200 g nugátu (možno použít kvalitní nugátovou čokoládu)
  • 150 ml smetany (33%) + 150 ml smetany (33%)
  • 200 g hořké čokolády (min. 70%)
  • 100 g líškových oříšků

Co budete potřebovat dále:

  • dortovou formu
  • food procesor na rozdrcení piškotů a namletí oříšků

nugat3

Postup:

  1. Piškoty a lískové oříšky rozdrťte ve food procesoru spolu s kakaem a máslem. Vzniklou směs vmačkejte na dno dortové formy (předem vymazané máslem). Korpus předpečte po dobu cca 10 minut na 175°C.
  2. 150 ml smetany přiveďte k varu. Následně stáhněte z plotny a přidejte nakrájený nugát. Míchejte dokud nevznikne hladká nugátová ganache. Nechte lehce vychladnout.
  3. Mascarpone, tvaroh, vejce a pohankovou mouku společně vyšlehejte. Poté přidejte nugátovou ganache a důkladně promíchejte. Hotovou náplň nalijte na předpečený, zchladlý piškotový korpus. Pečtě na 175°C po dobu cca 30-40 minut. Upečený cheesecake se uvnitř stále třese jakoby byl nedopečený. Nicméně nesmí být tekutý příliš – v takovém případě teplotu snižte a ještě chvíli cheesecake pečte.
  4. Druhých 150 ml smetany také přiveďte k varu. Tenkorat do horké smetany vmíchejte hořkou čokoládu a vytvořte čokoládovou ganache.
  5. Ganache nalijte na hotový, opět lehce zchladlý cheesecake a posypte nasekanými lískovými oříšky.
  6. Cheesecake nechte přes noc ztuhnout v lednici.

TIP: Pokud máte rádi hodně sladké, můžete do náplňe přidat i trochu cukru. Připadně více nugátu.

TIP: V případě „lepkové“ verze zvolte máslové sušenky a do náplně hladkou mouku.

nugat6

 

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *