Kukuřičné špagety se slaninou, žloutkovým krémem a provensalským kořením

Před pár měsíci mě potěšil balíček plný koření od Kotányi. Namýšlela jsem jeho využití do nových receptů, ale jak šel se začátkem nového zaměstnání blog stranou, šly stranou i plány na kořeněné recepty. Před pár dny jsem ale balíček vytáhla a konečně jej využila při svém vaření:). Vznikla tak trochu variace na klasický italský recept – je bezlepkový a provoněný bylinkami:).

ala carbonara with kotanyi 1

Doba přípravy: 15 minut

Náročnost: malá

Počet porcí : 2 porce

ala carbonara 1

Ingredience:

  • 300 g kukuřičných špaget
  • 200 g bezlepkové slaniny (používám Snídaňovou slaninu od firmy Schneider – koupíte např. v Globusu)
  • 4-5 žloutků
  • parmazán
  • Provensalské byliny ( směs rozmarýnu, tymiánu, saturejky, bazalky, estragonu od Kotányi)
  • čerstvě mletý pepř ( použila jsem pepř čtyř barev od Kotányi)
  • sůl

ala carbonara

Postup:

  1. Ve větším hrnci přiveďte osolenou vodu k varu. Vložte špagety a  na mírném ohni vařte dle návodu na obalu (zpravidla kolem 10 minut).
  2. Slaninu nakrájejte na proužky.
  3. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky společně rozmíchejte a několik minut ručně šlehejte nad vodní lázní (z vajec se má stát „krém“, nikoliv míchaná vejce – tento krok se provádí, aby se předešlo možné salmonele apod.). Do krému přidejte sůl, čerstvě mletý pepř a provensalské bylinky.
  4. Na suché pánvi opražte nakrájenou slaninu do křupava.
  5. Hotové špagety přendejte na pánev k opražené slanině (pozor, neslévat – vodu ze špaget budete ještě potřebovat:). V tomto kroku by již plotna měla být vyplnutá a vše by se mělo pouze smíchat a propojit teplem surovin. Na špagety vlijte žloutkový krém, přidejte nastouhaný parmazán a lehce promíchejte. Dále přidejte cca 2-3 naběračky vody ze špaget a důkladně promíchejte. ( Voda ze špaget obsahuje kukuřičný škrob, který spolu s krémem vytvoří emulzi – špagety pak nejsou suché).
  6. V posledním kroku dle potřeby dochuťte. Podávejte s nastrouhaným parmazánem.

ala carbonara 2

TIP: Vodu za špaget přidejte v předposledním kroku dle potřeby, dokud nevznikne požadovaná konzistence. Špagety hodně vody absorbují zpět, takže se nebojte, že by špagety plavaly ve vodě:).

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *