Hráškový krém se slaninovým chipsem

Léto, teplo, šílený teplo…a do toho teplá polévka? Ano..teplá, ale díky hrášku krásně svěží a příjemná záležitost. Navíc každý den teplota nehlásí 35°C, tak si polévku můžete připravit v některý z o něco chladnějších dnů:).

Příprava je velmi jednoduchá a samotná polévka je opravdu velmi lehká a ideální do těchto dní.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Doba přípravy: do 1 hodiny (pokud máte hotový vývar – do 20 minut)

Náročnost: malá

Počet porcí: cca 6 porcí

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingredience:

  • 2 – 2, 5 litru kuřecího či zeleninového vývaru (1/2 pórku, 1 petržel, 1 cibule nebo šalotka, kuřecí skelet či ořezky, voda)
  • 900 g mraženého hrášku (či čerstvého)
  • 200 g krájené slaniny
  • čerstvý hrášek
  • 50 ml smetany
  • máslo
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Ve větším hrnci nechte na másle zpěnit nakrájenou cibuli a krátce orestujte i kořenovou zeleninu. Přilijte vodu, přidejte kuřecí skelet a nechte vařit. Doba vaření vývaru záleží na tom, jak jej chcete mít silný – čím déle se bude vařit, tím silnější bude, také se však zredukuje i jeho objem.
  2. V případě, že máte vývar již hotový, zpěňte cibulku, nadrobno nakrájenou zeleninu a nechce vařit ve vývaru do změknutí. Poté ihned přidejte hrášek a postupujte dle dalších bodů.
  3. Z vývaru vyndejte pouze kuřecí skelet. Přidejte rozmražený hrášek a krátce povařte (stačí cca 1, 5 min – dokud není hrášek měkký). Vše rozmixujte ponorným mixérem.
  4. Pro hladkou konzistenci polévku propasírujte přes jemné sítko (chvíli to trvá, ale zbavíte se slupek od hrášku).
  5. Nakonec přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.
  6. Na rozpálené pánvi s troškou oleje nechce opéct slaninu dokud není zcela křupavá.
  7. Polévku podávejte se slaninovými chipsy a čerstvým hráškem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

TIP: Polévku je možné zjemnit také např. mascarpone.

TIP: Pro veganskou verzi můžete naopak smetanu i slaninu vynechat – případně nahradit smetanou rostlinnou.

TIP: Hrášek je nutné vařit opravdu jen krátce, aby neztratil barvu.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *