Chilli risotto s limetkou, krevetami a kalamáry, chilli olej

I letos jsem se rozhodla na poslední chvíli zúčastnit soutěže I LOVE FOOD, která se koná v rámci festivalu FOODPARADE. Loni jsem se s parmazánovým receptem dostala mezi top 12 receptů, do semifinále jsem se však již neprobojovala. Tento rok bylo zadaní chilli. Vymyslela jsem tedy ne úplně klasickou kombinaci a chilli spojila s italským risottem a mořskými plody. Recept zaujal a opět jsem se dostala mezi top 12. Nicméně jsem se nemohla účastnit dalšího kola, jelikož jsem byla, jak to tak v létě bývá, na dovolené –  šlo o to uvařit recept přímo ve škole vaření Chefparade a bojovat tak o postup do semifinále. Tak recept alespoň posílám dál prostřednictvím blogu:).

Náročnost: střední

Doba přípravy: cca 40 minut

Počet porcí: 2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ingredience:
  • 250 g rýže Arborio
  • 1 šalotka
  • 1 cibule
  • 1,5 dc bílého vína
  • 6 ks neloupaných krevet
  • 3 ks malých kalamár včetně chapadel
  • 2 červené chilli papričky
  • malý kousek zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • sušené chilli
  • olivový olej
  • máslo
  • limeta
  • 100 g parmazánu
  • rukola
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 Postup:
    1. Oloupejte si krevety, nechte pouze ocásek. Hlavičky vypláchněte a odložte si je. Krevety si v jejich středu zlehka nařízněte a vytáhněte střívko. Kalamáry očistěte.
    2. Cibuli oloupejte  a nakrájejte na měsíčky. V menším kastolu rozehřejte lžíci másla, lehce orestujte cibuli a hlavičky krevet, zalijte cca litrem vody a nechte vařit.
    3. Krevety a kalamáry naložte ve směsi nadrobno najkrájené půlky chilli papričky, polévkové lžíce sušeného chilli, zázvoru, dvou stroužků česneku, limetové kůře, stave z ¼ limety a olivového oleje (nejvhodnější je si krevety s kalamáry naložit den předem, zbytky z krevet si ponechat – připadně připravit i vývar den předem).
    4. Na lžičce másla spolu se lžičkou směsi, kde byly naložené krevety nechte zesklovatět najemno nakrájenou šalotku (nesmí se opéct, ve výsledném risotto má splývat se zrníčky rýže). Přidejte rýži a orestujte, aby se každé zrníčko obalilo tukem. Zalijte bílým vínem, které nechte zcela odpařit.
    5. Ve chvíli, kdy je vino odpařené, po jedné naběračce přidávejte horký vývar z krevet. Po každé, když se tekutina odpaří, přidejte další naběračku a tento proces opakujte dokud není rýže hotová – tedy na skus (nesmí být příliš měkká, ale ani příliš tvrdá).
    6. Risotto stáhněte z ohně. Přidejte lžíci másla, nastrouhaný parmazán a nechte 2 minuty odpočinout pod pokličkou. Poté zamíchejte.
    7. Na pánvi orestujte krevety a kalamáry na oleji ve kterém byli naloženy– stačí opravdu chvilička – pokud jsou krevety předvařené (růžové) stačí cca 1 minuta, kalamáry připravujte cca 2-3 minuty. Nakonec osolte.
    8. Krevety a kalamáry vyndejte z pánve a výpek s chilli zalijte naběračkou vývaru.
    9. Výpek přidejte k risottu, zamíchejte a dochuťte dle potřeby solí a pepřem. Nakonec přidejte šťávu z jedné limety a limetovou kůru.
    10. Cca 1 dc olivového oleje ohřejte na 70 stupňu. Nalijte do vysoké nádoby a přidejte půlku nakrájené chilli papričky. Chvíli nechce odstát a poté ponorným mixérem rozmixujte.
    11. Risotto podávejte s rukolou, chilli olejem a krevetami s kalamáry. Nakonec posypte jemně nastrouhanou limetovou kůrou.

 

 

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *