Stracciatella koláč s borůvkami, ostružinami a borůvkovým coulis

Tento koláč vznikl jako rychlý dezert pro návštěvu z toho, „co dům dal“. Mouka, máslo, nějaký tvaroh či mascarpone, čokoláda a ovoce se najde vždy. Tato kombinace navíc funguje. Koláč můžete servírovat jen tak nebo s borůvkovým coulis a šlehačkovým nokem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Náročnost: malá

Počet porcí: 10 porcí

Doba přípravy: do 1 hodiny

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingredience:

Na těsto:

  • 190 g špaldové mouky
  • 60 g hladké mouky
  • 125 g studeného másla
  • 100 g třtinového cukru nebo cukru krystal
  • cca 5-6 lžic studené vody
  • špetka soli
  • semínka z vanilkového lusku (popř. sušená vanilka)

Na náplň:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 80 g 70% hořké čokolády
  • 180 g třtinového cukru nebo cukru krystal (dle potřeby doslaďte)
  • 2 vejce
  • 150 g českých borůvek
  • čerstvé ostružiny

Na borůvkové coulis:

  • 250 g českých borůvek
  • 150 g cukru
  • vanilkový lusk
  • 1 dc vody

Dále se bude hodit:

  • 40% smetana ke šlehání
  • hořká čokoláda
  • čerstvé ostružiny

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Postup:

  1. Ze všeho nejdříve si připravte těsto. Obě mouky smíchejte spolu s cukrem, vanilkou a špetkou soli. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a prsty vytvořte drobenku. Spolu se studenou vodou (vodu přidávejte postupně, dokud se směs nespojí – nesmí se však lepit a být tekutá) vytvořte ze směsi kouli, kterou nechce min. 15 min odpočívat v lednici.
  2. Koláčovou formu vytřete máslem. Těsto si na pomoučeném vále rozválejte a vyložte jím formu. Přečnívající těsto odstraňte. Dno propíchejte vidličkou a dejte péct na 190°C na cca 15 minut, dokud nezačne těsto zlátnout. Poté vyndejte a nechce lehce zchladnout.
  3. Mascarpone, tvaroh, cukr i vejce spolu vyšlehejte. Na hrubo do směsi nastrouhejte hořkou čokoládu. Promíchejte a naneste na předpečené těsto. Uhlaďte a po okrajích koláče nasypte půlku z omytých borůvek. Pečte na 190°C po dobu cca 25-30  min. dle výkonnosti trouby.
  4. Hotový koláč nechte zchladnout. Posypte jej zbytkem borůvek a dozdobte čerstvými ostružinami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Borůvkové coulis

  1. Borůvky nechte spolu s vodou, vanilkou a cukrem vařit na středním ohni.
  2. Jakmile je ovoce „rozvařené“, směs propasírujte přes jemné sítko a nechce na mírném ohni pomalu redukovat – dokud nevznikne lesklá sirupovitá omáčka.
  3. Cukr můžete přidat či ubrat dle chuti borůvek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

TIP: Koláč můžete podávat na talíři ozdobeném nahrubo nastouhanou hořkou čokoládou, borůvkovým coulis, nokem s vyšlehané 40% smetany a čerstvými ostružinami.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *