Burgerové housky

 

Během léta mě začala hodně bavit příprava domácích burgerů. Líbí se mi ta rozmanitost a možnosti, jak obměňovat jednotlivé komponenty a hovězí maso miluju snad na všechny způsoby. Delší dobu jsem však nemohla přijít na správný recept na takové housky, které by mi chutnaly a nebyly příliš hutné. Nakonec jsem zkusila starý dobrý recept od mojí kamarádky Kačenky z Kate´s Cuisine. Tento původní recept však není na housky, ale na domácí toastový chléb. Recept je původně z kuchařky od Romana Vaňka a nedám na něj dopustit. Pro burgerové housky jsem si ho malinko upravila.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Náročnost: střední

Doba přípravy: cca 15 min/ 75 min kynutí/ cca 30 min pečení

Počet porcí: cca 12 – 14 housek (dle zvolené velikosti)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ingredience:

  • 450 ml vlažné vody
  • 30 g čerstvého droždí
  • 20 g soli
  • 10 g cukru
  • 50 ml rostlinného oleje + olej na vymazání plechu
  • 750 g hladké pšeničné mouky
  • vejce na potření housek

 

Navíc můžete přidat:

  • listy baby špenátu
  • 100 g strouhaného parmazánu

 

Dále budete potřebovat:

  • hnětací stroj (těsto můžete i vypracovat ručně)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Postup:

  1. Do mísy od hnětacího stroje (u robotu zvolte nástavec typu hák) nalijte vlažnou vodu a přidejte rozdrobené droždí. Tento krok je důležité dodržet. Ostatní ingredience pak můžete přidávat již libovolně.
  2. Robot nechte pracovat po dobu cca 8-10 minut na nejnižší výkon.
  3. Vypracované těsto dejte do mísy vysypané hladkou moukou. Těsto poprašte mouku i nahoře a nechce pod utěrkou kynout cca 60 minut na teplém místě.
  4. Po vykynutí začněte z těsta tvarovat malé bochánky. Pokládejte je na plech vymazaný rostlinným olejem. Nechce opět cca 15 minut kynout.
  5. Bochánky opět vytvarujte do požadovaného tvaru. Potřete rozšlehaným vejcem a dejte do trouby předehřáté na 210°C.
  6. Na tento stupeň pečte housky zhruba 15 minut, poté snižte na 190°C a pečte dalších 15 minut, dokud nejsou housky na povrchu krásně zlatavé a špejle po vytáhnutí zůstává zcela čistá.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

TIP: Bochánky tvarujte spíše do výšky. V troubě se ještě rozjedou do stran.

TIP: Pečivo můžete ochutit libovolným kořením či bylinkami. Ráda používám chilli, jarní cibulku, petrželku nebo i různé druhy sýrů.

TIP: Těsto můžete vypracovat i ručně, je to však náročnější. Přesto není třeba dodržet čas 10 minut vypracování – stačí méně, dokud nebude těsto spojené a vláčné.

TIP: Housky můžete posypat různými druhy semínek.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *