Věnečky s vanilkovým pudinkem a lesním ovocem

Odpalované těsto! Miluju! Zní to jako oříšek, ale vlastně to nakonec ani není tak složité. Těsto máte za pár minut a jediné, co je třeba dobře pohlídat, je teplota a čas. Každá trouba peče jinak, proto nezoufejte, když nebudou hned napoprvé dokonalé:).

Recept, který teď posílám dál mám od šikovné blogerky Tytyny. V jejím originále (nebo originále od Ladureé) je recept na vanilkové éclairs.  Já se z Francie trošku vrátila do Česka a upekla téměř tradiční věnečky, ale po mém:).

coko venecek

Náročnost: střední-vysoká

Počet porcí: cca 12 věnečků

Doba přípravy: cca 60 min

venecek5

Ingredience:

Na věnečky

  • 100 ml mléka
  • 100 ml vody
  • 80 g másla
  • 120 g hladké mouky
  • 10 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 4 vejce

Na pudink

  • vanilkový lusk
  • 400 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 80 g cukru krupice
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 125 ml vysokoprocentní smetany ke šlehání
  • maliny
  • borůvky

venecek7

Dále se bude hodit:

  • pečicí papír
  • 200 g 70% čokolády
  • 100 ml vysokoprocentní smetany
  • moučkový cukr

vfx

Postup:

  1. V hrnci rozpusťte máslo spolu s mlékem a vodou, poté přiveďte k varu.
  2. Mouku, cukr a sůl přidejte do mléčné směsi a míchejte tak dlouho dokud se z těsta nevytvoří koule a neodlepuje se od stran.
  3. Již mimo plotnu do těsta  postupně vmíchejte vejce.
  4. Zdobicím sáčkem s ozdobnou špičkou vytvářejte kruhy – věnečky na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Pečte na 200°C po dobu cca 12 minut, poté snižte na 180°C a pečte dalších cca 15-17 minut (troubu neotevírejte!).
  6. Na pudink si nejprve připravte směs z vyšlehaných žloutků, cukru a škrobu.
  7. Vanilkový lusk rozpůlte, vyškrabte černá semínka, která spolu s mlékem i vanilkovým luskem přiveďte k varu. Poté zceďte.
  8. Vanilkové mléko vraťte na plotnu. Na mírném až středním ohni postupně ručně všlehávejte žloutkovou směs. Míchejte dokud pudink nezhoustne (jde to poměrně rychle).
  9. Pudink nechte vychladnout. Během chladnutí jej občas promíchejte.
  10. Poté ušlehejte smetanu na šlehačku, kterou po lžicích vmíchejte do pudinku (krém nesmí být příliš tekutý – šlehačky tedy dejte raději méně).
  11. Vychladlé věnečky rozřízněte napůl a cukrářškým sáčkem naneste krém na vrchní část spodního dílů. Ozdobte lesním ovoce, opět naneste malé množství krému a přiložte vrchní část věnečku.
  12. Věnečky můžete pocukrovat nebo polít čokoládovou polevou (200 g 70% hořké čokolády vmíchejte do 100 ml vysokoprocentní smetany přivedené k varu).

venecek4

TIP: Každá trouba peče jinak, proto se můj postup liší od původní receptu. Mým doporučením je troubu nikdy neotevírat během pečení – věnečky mi poté spadly nebo byly uvnitř syrové. To stejné platí o délce pečení – nechávám odpalované těsto péct déle – opět mám zkušenost s nedopečením. Doporučuji tedy vyzkoušet a přizpůsobit délku i teplotu vaší troubě.

 

 

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *