Bezlepkový ořechový dort s nugátovým krémem

Občas mě to chytne a mám potřebu zkoušet upéct něco bez lepku. Jenže to bych nebyla já, abych místo osvědčených receptů nezačala experimentovat. Většinou tyto pokusy nedopadají nejlépe :D. Buď zklame chuť nebo konzistence. Tentokrát bych ale řekla, že se výsledek podařil. No a teda hlavně ta kombinace s nugátovým krémem…to je něco!:)

bezl5

Náročnost: malá

Počet porcí: cca 10 porcí

Doba přípravy: do 60 minut

bezl2

Ingredience:

Na korpus

  • 113 g kokosového tuku (použila jsem kokosový tuk v kostce (tvrdý), který jsem rozpustila)
  • 100 g kokosového cukru
  • 100 g třtinového cukru
  • 240 ml podmáslí
  • 2 vejce
  • 250 g rýžové mouky
  • 5 g holandského kakaa
  • hrst nasekaných vlašškých ořechů
  • balíček bezlepkového prášku do pečení
  • špetka soli

Na krém:

  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 200 g měkkého lískooříškového nugátu ( k dostání např. zde )
  • ořechy na ozdobení
  • 4 lžíce Amaretta

bezl8

Postup:

Korpus

  1. Kokosový tuk vyšlehejte spolu s oběma cukry – nejlépe šlehejte v kuchyňském robotu se šlehacím nástavcem.
  2. Přidejte podmáslí a vejce. Opět nechte robot pracovat.
  3. Mouku, kakao, sůl, prášek do pečení a ořechy společně smíchejte a přidejte do robotu. Nechte jej pracovat na vyšší otáčky dokud se směs nespojí v tekuté těsto.
  4. Dortovou formu vytřete kokosovým olejem, vysypte směsí rýžové mouky a kakaa a vlijte do ní připravené těsto.
  5. Pečte na 175°C zhruba 30 – 35 minut. Zda je korpus hotový otestuje pomocí špejle. Pokud je po vytažení z dortu čistá, korpus je hotový.

Krém

  1. Tvaroh a mascarpone krátce vyšlehejte, aby se spojili.
  2. Přijedte nakrájený nugát a šlehejte dokud se do krému zcela nezapracuje.
  3. Pokud je krém málo sladký, můžete přidat další nugát či cukr (nugát je sám o sobě však dost sladký a takto by měla být sladkost krému dostatečná).

bezl7

Dokončení

  1. Hotový a vychladlý korpus polijte připraveným amarettem, aby navlhl.
  2. Pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou naneste nugátový krém na povrch korpusu.

Nakonec ozdobte nasekanými vlašskými a pekanovými ořechy.

bezl

 

TIP: Při zdobení si korpus obraťte vrchní stranou dolů. Spodní strana je krásně rovná a dortík bude vypadat estetičtěji.

TIP: Po politím amarettem můžete horní část korpusu ještě potřít nugátem nebo rozpuštěnou hořkou čokoládou s troškou másla.

TIP: Pokud nemáte nugát, zkuste použít lískooříškovou pomazánku, případně ořechové máslo s cukrem a rozpuštěnou čokoládou.

TIP: Dortík je ideální sníst do dvou dnů;).

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *