Lehký bezlepkový kokosový dort

Experimentování mě baví. Jakmile získám někde inspiraci a zrodí se nápad, neváhám a jdu do toho. Jelikož peču sladké skoro denně (a naprosto ho zbožňuju:), je fajn mít v zásobě i odlehčené verze sladkého. Inspirací na těsto mi byla Kačka – kolegyně z MasterChefa, která má blog Tichovy dobroty a věnuje se primárně zdravým, lehkým, ale chutným variantám stravy! Spoustu těst, které vytváří má základ v tvarohu, tak jsem si řekla, že to také vyzkouším:). Nakonec se podařilo asi nejlepší bezlepkový základ dortíku, který jsem kdy pekla:). Tvaroh funguje a  tady je můj recept na lehký kokosový dort bez bílých cukrů.

dortik4

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 45 min (+ chladnutí korpusu před zdobením)

Počet porcí: 8 menších kousků / 4 velké kousky

Ingredience:

Korpus

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 5 polévkových lžic kokosové mouky
  • 3 – 4 polévkové lžíce strouhaného kokosu
  • 3 lžíce javorového sirupu (případně rýžového, špaldového nebo med)
  • 2 lžíce kokosového cukru (v případě, že kokosový cukru nemáte, dejte do těsta více sirupu či medu)
  • 2 celá vejce
  • 2 bílky
  • špetka soli

dortik5

Krém

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 125 g polotučeného tvarohu
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce kokosového cukru

dortik8

Dále se bude hodit

  • 100 g hořké kokosového čokolády Lindt (případně 80 g hořké čokolády a 20 g jemně strouhaného kokosu)
  • 3 lžíce jemně strouhaného kokosu
  • lžíce kokosového oleje

 

  • cukrářský sáček se zdobící špičkou
  • pečicí papíř
  • malá dortová forma cca 17 cm

dortik11

Postup:

Korpus

  1. 2 bílky spolu se špetkou soli vyšlehejte v tuhý sníh. Zbytek surovin společně smíchejte v míse. Sníh poté opatrně krouživými pohyby zapracujte do těsta.
  2. Dno dortové formy si vyložte pečicím papírem a celou formu vymažte kokosovým olejem.
  3. Těsto přeneste do formy, uhlaďte a pečte po dobu 25 – 30 minut na 190°C, dokud nezačne povrch zlátnout. (Zda je korpus hotový si ověřte pomocí špejle. Pokud je po vytažení z korpusu čistá, těsto je hotové – může být však vlhká).
  4. Základ dortu nechce zcela vychladnout.

dortik10

Krém

  1. Čokoládu si rozpusťte spolu se lžící kokosového oleje. Jakmile je rozpuštěná vmíchejte strouhaný kokos.
  2. Porvch korpusu namažte rozpušťenou kokosovou čokoládu a cca 2 lžíce čokolády si odložte.
  3. Smetanu vyšlehejte v pevnou šlehačku.
  4. Tvaroh šlehejte spolu s javorovým sirupem a kokosovým cukrem.
  5. (Pokud chcete krém dvoubarevný, část ochuceného tvarohu si přendejte do další mísy a smíchejte se zbytkem kokosové čokolády.)
  6. K oboum tvarohům lehkým pohyby vpracujte šlehačku.
  7. Dort zdobte libovolně pomocí cukrářského sáčku. Můžete ihned podávat.

dortik1

TIP: Těsta funguje i s bezlepkovou moukou určenou k pečení. Kokosová mouka však dodá korpusu více kokosové chuti.

dortik9


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *