Čokoládový bezlepkový dort z tvarohu s višněmi

Jeden dál na bezlepkové vlně:) Tento dortík má základ těsta v receptu na kokosový bezlepkový dortík. Obsahuje ale navíc čokoládu a kakao! A to je hodně mňam!:) Jo a taky je větší, aby zbylo na všechny:).

dorttt7

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 45 min ( + chladnutí korpusu před zdobením)

Počet porcí: 8 -10 porcí

dorttt2

Ingredience:

Korpus

  • 500 g polotučného tvarohu
  • 10 lžic bezlepkové mouky určené k pečení nebo kokosové mouky (případně hladké rýžové mouky)
  • 6 lžic javorového sirupu (případně špaldového, rýžového, agáve, aj. či medu)
  • 4 lžíce třtinového cukru (pokud máte kokosový cukru, použijte ten)
  • 3 lžíce holandského kaka
  • 150 g vysokoprocentní hořké čokolády
  • lžíce kokosového oleje
  • 2 celá vejce
  • 4 bílky
  • špetka soli

dortttt10

Krém

  • 150 g višní nebo kvalitní višňový džem
  • 200 g mascarpone
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • třtinový cukr

Dále se bude hodit

  • cukrářský sáček s ozdobnou špičkou
  • pečičí papíř
  • dortová forma o průměru 22 cm

dorttt

Postup:

Korpus

  1. 4 bílky spolu se špetkou soli vyšlehejte v tuhý sníh.
  2. Čokoládu nechce rozpustit ve vodní lázni se lžící kokosového oleje. Nechte mírně zchladnout.
  3. 2-3 lžíce rozpuštěné čokolády smíchejte se zbylými surovinami (kromě sněhu) v míse. Sníh poté opatrně krouživými pohyby zapracujte do těsta.
  4. Dno dortové formy si vyložte pečicím papírem a celou formu vymažte kokosovým olejem.
  5. Těsto přeneste do formy, uhlaďte a pečte po dobu 30 – 35 minut na 190°C. (Zda je korpus hotový si ověřte pomocí špejle. Pokud je po vytažení z korpusu čistá, těsto je hotové)
  6. Základ dortu nechce zcela vychladnout.

dorttt5

 

Krém

  1. Z višní a třtinového cukru si připravte rozvar, který nechte zredukovat, tak aby z něj vznikla hustější omáčka a nechte vychladnout.
  2. Na povrch korpusu nalijte zbytek rozpušťené čokolády. Chvili nechte zatuhnout a poté namažte višňovou omáčkou či džemem – nechte si 3 lžíce džemu či omáčky do krému.
  3. Smetanu vyšlehejte v pevnou šlehačku.
  4. Mascarpone šlehejte spolu s višnemi, dochutit můžete třtinovým cukrem nebo javorovým sirupem.
  5. K mascarpone lehkými pohyby vpracujte šlehačku.
  6. Dort zdobte libovolně pomocí cukrářského sáčku. Můžete ihned podávat.

dortttt9


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *