Květákový krém s křupavými mandlemi

Mám trošku pocit, že jsme přeskočili podzim a přišla rovnou zima. Přišla klasická panika, co vyměnit za šaty a kraťase a ten nekonečný problém, že je třeba vlastně opět doplnit šatník. S tímto počasím mám navíc ale spojený pomalý příchod Vánoc. Vím, že je teprve říjen, ale co nevidět je tu listopad a to už se můžu plně zaměřit na předvánoční recepty:). Zpět k říjnu. K příchodu chladného počasí neodmyslitělně patří vydatné polévky. Zrovna máme dýňovou sezónu, ale ja se rozhodla pro polévku z květáku. Je jemná, plná chuti a opravdu skvělá!kvetak8

Náročnost: malá

Doba přípravy: cca 25 min

Počet porcí: cca 5 porcí

kvetak15

Ingredience:

  • máslo
  • olivový olej (řepkový)
  • 1 cibule
  • 1 květák
  • cca 500 ml mléka
  • cca 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 120 g modrého sýru
  • muškátový oříšek
  • 1/2 citrónu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 100 g plátků mandlí

 

Dále budete potřebovat:

  • plech
  • pečičí papír
  • mixér

kvetak12

Postup:

  1. Z omytého květáku odstraňte tvrdou část a rozdělte jej na menší růžičky. Jednu až dvě růžičky rozdělte na opravdu malinké kousky, které dejte péct na 190°C na pečícím papíru. Jakmile začně květák jen zlehka hnědnout, přidejte mandlové plátky a pečte dokud nejsou mandle zlatavé a křupavé.
  2. Na větší lžíci másla a oleje restujte nahrubo nakrájenou cibuli cca 2 minuty.  Zbytek květáku přidejte k cibuli a zalijte mlékem a vývarem tak, aby byl zcela ponořen. Vařte na mírném ohni do měkka.
  3. Uvařený květak i s tekutinou nejlépe rozmixujte ve výkonném mixéru. Popřípadě můžete použít i mixér tyčový (nedosáhnete však tak jemné textury polévky). Vše vratťe zpět do hrnce a vraťte na plotnu.
  4. Přidejte nastrouhaný modrý sýr a nechte jej rozpustit. Dochuťte solí, troškou čerstvě mletého pepře a malým množstvím nastrouhaného muškátového oříšky (opatrně na pepř i muškátový oříšek – raději přidávejte postupně po opravdu malém množství).
  5. Nakonec do polévky přidejte čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu.
  6. Podávejte s křupavými mandlemi a pečeným květákem.

kvetak6

TIP: Modrého sýru můžete dát více či méně dle vaší chuti. V tomto poměru dodá polévce výraznější chuť, ale jeho přitomnost přílis nepoznáte.

TIP: Před koncem vaření můžete přidat lžíci či dvě smetany.

TIP: Polévku je možné připravit i bez vývaru. Pouze z mlékem a vodou. Polévku je však třeba poté výrazněji dochutit.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *