Bezlepkové skořicové muffiny s ořechy a povidlím

Jak už jsem říkala. Tohle počasí ve mně vyvolává myšlenky na blížící se Vánoce a s nimi mám spojenou chuť a vůně skořice. Poslední týdny doma vyvařuji né zrovna dietní jídla a tak je tu opět něco bez lepku s minimem cukru. Tyto muffiny máte hotové během půl hodiny a zdravější skvělá snídaně či svačina je na světě!:) A zapomeňte na upláclý muffin, těsto je krásně nadýchané i bez pšeničné mouky a kypřících látek:).

muffin

Náročnost: malá

Doba přípravy: cca 30 min

Počet porcí: cca 9 menších muffinů

muffin2

Ingredience:

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 3 lžíce kokosové mouky (pohankové, jáhlové, bezlepkové mouky)
  • 2 lžičky holandského kakaa
  • 2 lžičky skořice
  • 4 – 5 lžic kokosového cukru (popř. kvalitního třtinového)
  • 2 žloutky
  • 3 bílky
  • špetka soli
  • 100 g nasekaných libovolných ořechů (50 g do těsta/50 g na posypání)
  • švestkové povidlí + lžíce rumu

muffin5

Dále budete potřebovat:

  • košíčky na muffiny (moje jsem koupila už minulý rok v IKEI; postačí papírové košíčky na cupcakes/muffiny)
  • plech na cupcakes/muffiny
  • kokosový olej

muffin7

Postup:

  1. V míse smíchejte společně tvaroh, kokosovou mouku, kakao, skořici, cukr, nasekané ořechy a žloutky.
  2. Bílky vyšlehejte se špetkou soli v pevný sníh, který zapracujte do tvarohové směsi.
  3. Košíčky plňte vymažte kokosovým olejem a plňte do 2/3. Doprostřed každého muffinu dejte lžičku švěstkového povidlí smíchaného se lžící rumu a posypte nasekanými ořechy.
  4. Pečte na 190°C po dobu cca 25 minut. Zda jsou muffiny si ověřte pomocí špejle. Pokud je po vytažení z korpusu čistá, těsto je hotové.

muffin10

TIP: Kokosový cukr sladí výrazně méně než cukr bílý ci třtinový. Pokud použijete třtinový cukr, postačí menší množství. Pokud naopak zvolíte cukr kokosový můžete těsto dosladit např. javorovým či špaldovým sirupem.

TIP: Do receptu se nejlépe hodí vlaššké popř. pekanové ořechy.

TIP: Lžíci rumu můžete přidat i do těsta.

TIP: Kokosovou mouku používám na bezlepkové pečení nejraději. Skvěle v receptech funguje a péct z kokosu se mi prostě líbí.  Použila jsem ji i zde. V tomto receptu nic však nepokazíte pohankovou či jáhlovou moukou.

muffin11


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *