Slovenské brynzové pirohy

Taštičky plněné brambory, smaženou cibulkou a brynzou! Jídlo, kterého se snad nelze přejíst. Jedinou menší překážkou při výrobě pirohů může být náročnost přípravy. Potřebujete sice jen pár ingrediencí, náplň je hotová během 20 minut, ale práce s těstem chce svůj čas. Tímto rozhodně nechci od přípravy pirohů odradit:). S náročností je ale třeba počítat. Poprvé si zkuste udělat třeba jen 1 – 2 porce – takto stihnete pirohy i do 60 minut.

No, dost o náročnosti:). Pokud máte rádi brynzová jídla, možná to budete mít nakonec stejně jako já. Kolikrát je chuť na pirohy silnější než cokoliv jiného a tak se do přípravy prostě pustím. Navíc je to jídlo, kterým se opravdu zavděčíte a překvapíte:). A do sychravého počasí se skvěle hodí!

pirohy3

Náročnost: střední

Doba přípravy: 60 – 90 min

Počet porcí: 6 – 7 porcí

Ingredience:

  • 5 velkých brambor
  • 2 velké cibule
  • 150 – 200 g brynzy
  • máslo
  • rostlinný olej (kvalitní řepkový nebo slunečnicový)
  • 500 g hladké mouky
  • studená voda (cca 400 – 500 ml)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

pirohy4Dále se bude hodit:

  • zakysaná smetana
  • robot s hnětacím nástavcem
  • mouka navíc na podsypání
  • váleček
  • vykrajovátko na pirohy nebo radýlko
  • miska s vodou

pirohy10

Postup:

  1. Brambory oloupejte, omyjte, nakrájejte na menší kousky a nechte vařit v osolené vodě, dokud nejsou měkké.
  2. Cibuli nakrájejte na drobno a smažte na směsi másla a rostlinného oleje do hněda.
  3. Uvařené brambory rozmačkejte spolu s půlkou osmažené cibule (včetně části tuku) a brynzou. Bramborovou směs ochutnejte a dle potřeby dosolte a hojně opepřete. Můžete také přidat více brynzy – záleží na chuti. (Myslete na to, že směs musí být výrazná, aby v taštičce její chuť vynikla. Dochucení se tedy nebojte.)
  4. Těsto si můžete připravit buď ručně nebo si můžete pomoci kuchyňským robotem. V obou případech přidáváte k osolené mouce postupně studenou vodu a těsto zpracováváte. Finální konzistence by měla být podobná konzistenci těstovinového těsta. Klíčové je důkladné vypracování těsta – má být měkké, nemá se lepit a mělo by jít relativně dobře rozválet.
  5. Pokud použijete robot, těsto nakonec ještě na pár minut propracujte ručně. Celkové hnětení těsta trvá 8 – 10 minut. Můžete přidávat lehce mouku i vodu. (Těsto však nesmí být tekuté a lepivé! Stejně tak nepřidejte příliš mouky, aby těsto nebylo příliš tvrdé!)
  6. Hotové těsto rozválejte na pomoučeném vále na cca 1,5 mm. Plát si můžete buď rozříznout radýlkem na čtverečky (jednodušší způsob) nebo můžete vykrajovat kolečka pomocí tvořítka. Kousek od jednoto okraje (na jednu půlku čtverečku/kolečka) umístěte náplň o velikosti vlašského ořechu. Okolo náplně těsto lehce potřebe vodou a přiložte druhou půlkou těsta. Pořádně přitlačte.
  7. Ve velkém hrnci nechce vařit osolenou vodu s kapkou oleje. Pirohy vařte dle tloušťky těsta cca 4-5 minut.
  8. Horké pirohy promíchejte se zbylou osmaženou cibulkou a tukem. Osolte a opět opepřete.
  9. Podávat můžete s nočkem zakysané smetany.

pirohy13

 

TIP: U nás doma děláme i sladko-slanou verzi pirohů. 1/3 taštiček neplníme bramborami, ale povidlím. A co víc, taky je promícháme se smaženou cibulkou. Nevím, jak tohle vzniklo. Maminka říkala, že to možná byla babiččina „lenost“ a chtěla si ulehčit práci s přípravou náplně:). Každopádně já si tuhle kombinaci oblíbila. Povidlová omáčka se ke slaným jídlům podává, tak proč ne tato kombinace.

TIP: Pokud zůstanete pouze u bramborové náplně, ale naopak nechcete zůstat u vegetariánského jídla, posypte pirohy vypraženou slaninou nebo škvarečky.

TIP: Místo klasické pšeničné mouky funguje i mouka špaldová – konkrétně mám ozkoušeno ze značky Belbake, typ 360, který je k dostání v sítích Lidl.

TIP: Nejlepší brynza je samozřejmě ta domací – slovenská. Má výraznou plnou chuť. Doporučuji tedy navštívit obchod s farmářskými potravinami či slovenskou prodejnu.

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *