Čokoládový cheesecake s cayenským pepřem

Před časem jsem pořád „cheesecakovala“. Nejdřív to bylo cupcake období, pak cheesecake období. Mělo to ale svůj důvod. Cupcaky byly můj úplný začátek na této food cestě. Cheesecaky jsem začala péct naopak v rámci své tehdejší práce. Zkoušela jsem různé kombinace a bylo jasné, že musí přijít i na ČOKOLÁDU CHILLI. Klasické, přitom jedinečné spojení chutí. Chilli a čokoláda zkrátka dávají společně smysl. Co když mám ale rozdělaný recept a zjistím, že nemám tolik důležité chilli?? A co když není ani k dostání v nedalekém obchůdku. Ha! Od toho jsou skvělí a nápadití přátelé! Tenkrát mi moje kamarádka Karolínka přinesla CAYENSKÝ PEPŘ. Nejdřív jsem se tvářila nespokojeně, ale teď jí za to děkuji. Bylo to ještě lepší než s chilli!:) Každopádně je potřeba mít opravdu dobrý cayenský pepř. Setkala jsem jsem se už i s tím, že něco tohoto názvu chutnalo jako gulášová paprika. A k paprikovému cheesecaku jsem sympatie ještě nezískala:D.

cayen5

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: cca 40 min

Počet porcí: cca 10 porcí

Ingredience:

  • 200 g máslových sušenek
  • 30 g holandského kakaa
  • 80 g másla
  • 170g hořké čokolády (min 70% kakaa)
  • 2 lžičky cayenského pepře
  • 500g mascarpone
  • 150 – 180 g cukru
  • 2 vejce
  • 120ml zakysané smetany

Dále se bude hodit: 

  • dortová forma (zvolte libovolnou velikost – čím menší rozměr použijete, tím bude cheesecake vyšší)
  • pečicí papír
  • másla na vymazání
  • ruční šlehač či kuchyňský robot
  • food procesor/chopper

 

cayen

 

Postup:

  1. Sušenky rozdrťte ve food procesoru/chopperu spolu s kakaem a máslem.
  2. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a celou formu (i včetně papíru) vymažte máslem.
  3. Sušenkovou hmotu vmačkejte na dno a zčásti i do boků dortové formy.
  4. Korpus předpečte v troubě vyhřáté na 180°C. Pečte jen 8 – 10 minut.
  5. Dále si připravte krém. Čokoládu rozpusťte na vodní lázni a přimíchejte do ní cayenský pepř (ochutnejte! a případně cayenský pepř přidejte).
  6. V robotu či ručně vyšlehejte mascarpone spolu s cukrem. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a smíchejte.
  7. Po jednom zašlehejte vejce a nakonec zakysanou smetanu.
  8. Přeneste krém na předpečený korpus, uhlaďte a pečte na 180°C zhruba 20 – 25 minut. Poté snižte teplotu na 160°C a pečte dalších cca 20 – 30 minut.
  9. Cheesecake nechte vychladnou při pokojové teplotě. Poté jej nechte ztuhnout v lednici.
  10. Vychlazený a ztuhlý cheesecake posypte cayenským pepřem (na ozdobu a pro zvýraznění chuti).

TIP: Před pečením cheesecaku bouchněte dortovou formu o pevný povrch, abyste se zbavili vzduchových bublin.

ZAJÍMAVOST: Inspirací k tomuto receptu mi byla blogerka Chez Lucie. Lucie byla jedna z prvních food blogerek, kterou jsem vůbec začala sledovat. V současnosti již není blogersky aktivní. Na blogu ale i tak najdete spoustu zajímavých starších receptů:)


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *