Dýňová polévka s chilli, zázvorem a kokosovou smetanou

S recepty na dýňové polévky se teď roztrhl pytel. Sezóna dýni je plném proudu a není nic jednoduššího než si připravit polévku. Recept na dýňovo-batátovou polévku jsem přidávala už minulý rok a letos jsem chtěla „dýňovku“ vynechat. Nakonec mi  to nedalo a musela jsem si uvařit tuto exotičtější verzi polévky, která se povedla a tak si přeci nemůžu nechat recept pro sebe:). Polévka je pikantní a tak zažene všechny bacily! Navíc je čistě rostlinného, tedy veganského, složení:).

dyne1

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 min

Počet porcí: 7 – 8 porcí

dynovka6

Ingredience:

  • olivový olej
  • 1, 5 kg dýně hokaido (váha v neočištěné podobě)
  • 3 větší cibule
  • 10 stroužků česneku
  • čerstvý zázvor
  • sušené chilli (flakes/vločky – nikoliv mleté; případně čestvé)
  • 1, 5 l zeleninového vývaru (cibule i se slupkou, petržel, mrkev, jarní cibulka, petrželka)
  • 200 ml kokosové smetany (k dostání v obchodech zdravé výživy)
  • jarní cibulka
  • 2 lžičky kurkumy
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • sůl

dyne5

 

Dále se bude hodit:

  • plech
  • pečicí papír
  • tyčový mixér/mixér

dynovka8

Postup:

  1. Plech vyložte pečícím papírem a polijte olivovým olejem. Troubu si rozehřejte na 180°C.
  2. Dýni důkladně omyjte. Vydlabejte měkký vnitřek se semínky.
  3. Očištěnou dýni i se slupkou nakrájete na větší kostky a dejte na plech.
  4. K dýni přidejte cca 8 stroužků česneku. Neloupejte je, jen lehce rozdrťte čepelí nože.
  5. Cibuli oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a přidejte na plech.
  6. Oloupejte kus zázvoru velký zhruba jako palec a nasekejte. Opět přidejte k zelenině.
  7. Zeleninu na plechu posypejte vločkami chilli a bohatě osolte. Promíchejte a dejte péct na zhruba 30-40 minut, dokud dýně nezměkne a lehce se neopeče.
  8. Upečenou zeleninu (česnek zbavte slupky) rozmixujte spolu s teplým vývarem. Bud vše přemístěte do mixéru nebo do většího hrnce a rozmixujte ručně.
  9. Poté nechce svařit.
  10. Přidejte najemno nasekané 2 stroužky česneku a nastrouhaný kus zázvoru.
  11. Pro ostřejší chuť můžete přídat chilli vločky.
  12. Zalijte kokosovou smetanou.
  13. Dochuťte kurkumou, mletým koriandrem a solí (soli je třeba relativně velké množství).
  14. Nakonec do polévky přidejte nasekanou jarní cibulku.

dynovka1

TIP: Podávejte ozdobené čerstvou jarní cibulkou a chilli.

TIP: V poslední fázy vaření přidejte chilli a zázvor zejména dle Vaší chuti! Zázvor tepelnou úpravou ztrací svou výraznou chuť, proto jej přidávám i před koncem vaření.

TIP: Kokosovou smetanu můžete nahradit kokosovým mlékem (musí být však husté konzistence).


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *