Křehký mandlový koláč s čokoládou a hruškami v brandy

K podzimu krom jiného patří chuť hrušek. Před pár dny jsem usínala a přemýšlela právě nad hruškovým receptem. Pořád se mi nápady motaly kolem karamelu, mandlí a čokolády. Přemýšlela jsem, jak vše spojit tak, aby to dávalo smysl. Navíc jsem nechtěla opět klasické křehké těsto. A pak to přišlo! Dnes už docela známý koláč s karamelem a čokoládou, ale jinak! Těsto s velkým podílem mandlí a celozrnnou špaldovou moukou. Hrušky naložené v dobrém tmavém alkoholu, nakonec zkaramelizované. Čokoládový krém a křupavé mandle v cukru. Na dietu se tady nehraje. Šlo v první řadě o chuť, kterou jsem chtěla do koláče dostat – chuť podzimu. Přesto jsem použila kvalitní suroviny a pokud možno, jejich malinko zdravější varianty.

hruska10

Náročnost: malá/střední

Doba přípravy: cca 60 min

Počet porcí: cca 10 porcí

Ingredience:

Na těsto

  • 100 g celých neloupaných mandlí
  • 150 g celozrnné špaldové mouky (použila jsem Belbake – Whole grain z Lidlu)
  • 35 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 125 g studeného másla
  • 1 žloutek

Na hrušky v alkoholu

  • 2 střední hrušky
  • cca 1 dc hnědého alkoholu (použijte vždy kvalitní alkohol – hodí se brandy, rum,cognac)
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 1 lžice másla

Na čokoládový krém

  • 2 celá vejce
  • 100 ml mléka (polotučné/plnotučné)
  • 170 ml smetany (min. 30% tuku)
  • 200 g kvalitní hořké čokolády (min. 70% kakaa)

Na dozdobení – mandle v cukru

  • 80 g celých neloupaných mandlí
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce vody

hruska7

Dále se bude hodit:

  • food procesor/ chopper na namletí mandlí
  • koláčovou formu o průměru 24 – 26 cm
  • máslo na vytření formy

hruska11

Postup:

Těsto

  1. Mandle nesekejte najemno ve food procesoru. Smíchejte se špaldovou mouku, cukrem a špetkou soli.
  2. Máslo nakrájejte na kostičky a zapracujte do suché směsi pomocí prstů.
  3. Přidejte žloutek a vypracujte těsto tak, aby drželo pohromadě. (Nemělo by být třeba přidávat vodu – tuk z mandlí spolu s máslem by měly těsto držet dostetečně pohromadě. Pokud byste přesto měli pocit, že se těsto příliš drolí – přidejte maximálně čajovou lžičku tekutiny. Po přidání většího množství vody se začne lepit a „téct“!!) Finální těsto bude lehce lepit a je podobné těstu na vánoční ořechové rohlíčky.
  4. Formu na koláč vymažte máslem a těsto do ní rovnoměrně vmačkejte. Propíchejte vidličkou a nechce cca 10 minut v mrazáku.
  5. Poté ihned pečte na 190°C po dobu 10 – 12 minut, dokud těsto nezezlátne.
  6. Vyndejte a nechce chladnout.

hruska5

 

Hrušky a čokoládový krém

  1. Hrušky oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na plátky.
  2. Plátky vložte do alkoholu a nechte koupat.
  3. Mléko vyšlehejte spolu s vejci a odložte.
  4. Ke smetaně přidejte 30 ml alkoholu z hrušek a nechte na plotně společně přijít k varu.
  5. Stáhněte z ohně a přidejte nalámanou hořkou čokoládu, kterou s tekutinou vymíchejte v hladkou čokoládovou ganache. Dejte stranou vychladnout.
  6. Vlažnou ganache smíchejte s mléčno-vaječnou směsí.
  7.  Dejte vařit hrušky společně se zbytkem alkoholu a dvěma lžícemi třtinového cukru. Alkohol nechte svařit spolu s cukrem v karamelovou omáčkou. Nakonec vmíchejte lžici másla.

hruska6

Dokončení

  1. Hrušky spolu s karamelovo-alkoholovou omáčkou přemístěte na předpečené mandlové těsto. Nechte lehce zatuhnout.
  2. Na vše nalijte čokoládový krém.
  3. Pečte na 180°C 20 – 25 minut.
  4. Koláč musí být pevný, třást se může pouze lehce ve středu.
  5. Po vytažení z trouby nechte koláč zcela vychladnout. Poté jej dejte do lednice, aby zcela ztuhl. V lednici koláči stačí cca 3 hodiny.

hruska13

Mandle v cukru

  1. Mandle zlehka rozsekejte v chopperu (tak aby zůstaly i velké kouky mandlí).
  2. Cukr a mandle dejte na suchou pánev a chvíli pražte.
  3. Přidejte vodu a za stálého míchání vyčkejte dokud se zcela nevypaří.
  4. Poté restujte další zhruba 2 – 3 minuty.
  5. Podlijte alkoholem a restujte další minutu. Mandle mají být obalené cukrovou hmotou.
  6. Nakonec půlku z těchto mandlí rozsekejte na co nejjemněji v chopperu.
  7. Koláč zdobte oběma druhy oříšků.

 

TIP: Recept je náročnější na přípravu, ale stojí za to. S přípravou každé složky si dejte na čas, výsledek bude stát za to:).


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *