Makový koláč s citrónovým krémem

Většinu receptů si tvořím nebo dotvořuji sama. V poslední době stavím na intuici a spoustě pokusů/omylů z dřívějška, díky kterým vím, co funguje a na jaké kombinace a postupy je lepší naopak zapomenout. Tento recept je však úplně něco jiného. Není můj. V době zkoušení a pečení, co největšího množství variací koláču, jsem se často inspirovala další brněnskou food blogerkou s blogem Laskomy od Maryny. Tento blog je nekonečnou studnicí inspirace na to, co zrovna upéct. Navíc důkaz toho, že tyto recepty fungují, je otevření Maryniné vlastní provozovny a pobočky, kde jsou její dobroty k dostání – najdete na adrese Slovákova 8, Brno:).

A proč tedy tento recept přidávám?:) Váš zájem. V receptu jsem udělala jen pár drobných změn a lehce jej zjednodušila – originální postup najdete zde a níže, jak jsem postupovala já:).

citron3

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 min (+ chladnutí korpusu)

Počet porcí: cca 10 porcí

Ingredience:

Těsto

  • 200 g mletého máku
  • 100 g hladké mouky
  • 80 g třtinového cukru
  • 100 g hořké čokolády (min. 70% kakaa)
  • 250 g změklého másla
  • 120 g moučkového cukru
  • kůra z jednoho citronu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 6 vajec (rozdělte na žloutky a bílky)
  • špetka soli

Citrónový krém (lemon curd)

  • 200 ml citronové šťávy
  • kůra ze 3 citronů (nastrouhaná)
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 100 g másla

Dále se bude hodit:

  • dortová forma
  • pečicí papír
  • máslo a mouka
  • jemné sítko

citon1

Postup:

Těsto

  1. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, vymažte máslem a vysypte hladkou moukou.
  2. Troubu rozehřejte na 175°C.
  3. Pomletý mák, třtinový cukr a mouku smíchejte s jemně nastrouhanou čokoládou.
  4. Máslo vyšlehejte spolu s citronovou kůrou, šťávou a moučkovým cukrem do pěny.
  5. Postupně do pěny zapracujte vaječné žloutky.
  6. Z bílků a soli vyšlehejte pevný sníh.
  7. Sypkou směs smíchejte s vyšlehaným máslem. Následně opatrně zapracujte bílkový sníh.
  8. Těsto přesuňte do připravené formy, uhlaďte a pečte cca 45 – 50 minut.
  9. Korpus nechte vychladnout ve formě.

citron

Citrónový krém (lemon curd)

  1. Všechny suroviny, kromě másla, smíchejte v hrnci.
  2. Směs zahřívejte na středním plameni při stálém míchaní metličkou cca 2 minuty.
  3. Hrnec sejměte z plotny a přidejte máslo, které ve směsi rozmíchejte.
  4. Hrnec vraťte na plotnu a za stálého míchání na mírném plameti vařte 3 minuty, dokud směs nezhoustne do podoby pudinku.
  5. Nakonec krém propasírujte přes jemné sítko.

citron-kolac2

 

Dokončení

  1. Vychladlý korpus potřete bohatou vrstvou lemon curd.

TIP: Korpus můžete podélně rozříznout a promazat vrstvou citrónového krému.

TIP: Citrónový krém si můžete vyrobit ve více dávkách – v lednici vydrží týden v uzaviratelné nádobě.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *