Dýňový bezlepkový dort s mandlovým krémem, karamelem a praženými dýňovými semínky

Poněkud dlouhý název :D. Každá jeho část je ale tolik důležitá! No, však uvidíte v receptu.

dynak14

 

Náročnost: malá/střední

Doba přípravy: do 60 min

Počet porcí: 10 porcí

 

dynak30

 

Ingredience:

Na těsto

  • 250 g dýňového pyré (jak na něj najdete zde – použila jsem dýni Hokaido)
  • 5 lžic pohankové mouky
  • 4 lžíce směsi jemně namletých mandlí a lískových oříšků (použijte chopper)
  • 3 – 4 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžičky perníkového prášku do pečiva (bez lepku/ bez fosfátů) – pokud neseženete, postačí lžička perníkového koření či skořice a lžička obyčejného prášku do pečiva (bez lepku/ bez fosfátů)
  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • špetka soli

dynak24

Na karamel

  • 2 lžíce jemné namletých mandlí (použijte chopper)
  • 200 g třtinového cukru
  • 4 lžíce vody
  • 100 ml smetany (min. 30 % tuku)
  • lžíce másla

Na krém

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g celých mandlí
  • 2 – 3 lžíce javorového sirupu

Pražená dýňová semínka

  • 100 g loupaných dýňových semínek
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce javorového sirupu

dynak10

Dále se bude hodit:

  • chopper/ mixér
  • dortová forma (průměr cca 22 cm)
  • pečicí papír
  • kokosový olej
  • cukrářský sáček + zdobicí špička

dynak2

Postup:

Těsto

  1. Dno dortové formy vyložte pečicí papírem a vše včetně papíru vymažte kokosovým olejem. Troubu předehřejte na 180°C.
  2. Bílky vyšlehejte spolu se špetkou soli v tuhý sníh. Zbytek surovin na těsto společně smíchejte.
  3. Nakonec do směsi opatrně zapracujte bílkový sníh.
  4. Těsto přesuňte do dortové formy, uhlaďte a dejte péct na cca 30 minut.

Pražená semínka

  1. První si připravte dýňová semínka. Na suché pánvi je pražte spolu s třtinovým cukrem, dokud se nezačne tvořit karamel.
  2. Přidejte lžici javorového sirupu. Semínka míchejte, dokud se zcela neobalí a nezredukuje se tekutina.
  3. Hotová semínka přendejte do čisté nádoby a nechte vychladnout.

Karamel (doporučuji připravit den předem)

  1. Cukr za stálého míchání zahřívejte, jakmile se začne rozpouštět, přidejte cca 4 lžíce vody. Nechte karamel probublávat, dokud nezíská požadovanou karamelovou barvu a konzistenci – nezapomeňte míchat. (Doporučuji střední plamen, karamel se snadno připaluje a hořkne.)
  2. Smetanu spolu s máslem dejte ohřát, tak aby se máslo rozspustilo. Směs by neměla by vřít. Stáhněte z plotny.
  3. Ve chvíli, kdy je karamel hotový, přidejte ohřátou smetanu s máslem a míchejte dokud se nespojí (pozor, směs začne bublat a vypustí velmi horkou páru).
  4. Nakonec karamel smíchejte s opraženými a jemně namletými mandlemi.

Mandlový krém

  1. Mandle zlehka opražte na suché pánvi a mixujte v chopperu/mixéru cca 3 minuty – směs by se měla začít mírně lepit.
  2. K mandlím přidejte lžici javorového sirupu a chvíli ještě mixujte.
  3. Smetanu vyšlehejte v pevnou šlehacku.
  4. V další míse šlehejte společně mascarpone, mleté mandle a lžici javorového sirupu.
  5. Ke směsi z mascarpone zlehka zapracujte šlehačku.

dynak6

 

Dokončení

  1. Nejlepší variantou je připravit si jednotlivé komponenty (kromě krému) den předem.
  2. Zcela vychladlý dýňový korpus potřete mandlovým karamelem.
  3. Dle vlastní fantazie dortík zdobte mandlovým krémem pomocí cukrářského sáčku se zdobicí špičkou.
  4. Krém nakonec posypte praženými dýňovými semínky a pokapte zbylým karamelem.
  5. Dort můžete ihned podávat.

dynak23

TIP: Pokud nemáte na přípravu dezertu příliš mnoho času či trpělivosti, můžete si upéct pouze korpus a ozdobit jej krémem, dýňovými semínky nebo mletými mandlemi.

TIP: Těsto je nádherně vláčné a nadýchané – bude skvěle fungovat i jaho muffinové těsto (v tomto případě můžete přidat více sladidla).

TIP: Namísto mascarpone můžete zvolit i tvaroh.

TIP: Pokud máte doma mandlové máslo, můžete jej použít do krému místo namletých mandlí.

dynak31

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *