Rajčatová krémová polévka s ančovičkami a bazalkou

Po účasti v soutěži MasterChef vím, že rajčatová polévka není příliš vhodnou volbou na svatební menu!:D Uvařit si ji doma jako oběd či večeři, je ale naopak volbou ideální!:) A jelikož jsme se dostali do období, kdy je domácím rajčatům odzvoněno a těm kupovaným chuť chybí, postačí konzervovaná rajčata z obchodu (nebo zavařené zásoby). Důležité však je, aby rajčata byla loupaná. Samotná příprava polévky je rychlá a jednoduchá, tak se do ní nebojte pustit:)

rajska1_fotor

Náročnost: malá

Doba přípravy: cca 25 min

Počet porcí: cca 7 – 8 porcí

 

Ingredience:

Polévka

  • máslo
  • olivový olej
  • 3 menší cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 střední mrkve
  •  1 kg konzervovaných loupaných rajčat
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 150 ml smetany
  • hrst čerstvé bazalky
  • třtinový cukr
  • sůl
  • čerstvé mletý pepř

Ančovičkové pesto

  • 1 konzerva ančoviček v rostlinném oleji
  • 2 stroužky česneku
  • měnší hrst čerstvé bazalky
  • olivový olej

 

Dále se bude hodit:

  • mixér/tyčový mixér
  • jemné síto
  • food procesor/chopper

dsc_0147_fotor

 

Postup:

  1. Cibuli a mrkev očistěte a nakrájejte nahrubo.
  2. Česnek oloupejte, rozmáčkněte plochou stranou nože a nasekejte.
  3. V hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje spolu se lžíci másla (můžete použít máslo přepuštěné).
  4. Mrkev spolu s cibulí restujte cca 3 – 4 minuty. Přidejte česnek spolu se lžící třtinového cukru a restujte, dokud se cukr nerozpustí a neobalí zeleninu.
  5. Přidejte rajčata, vývar a 10 minut vařte.
  6. Do polévky vhoďte lístky bazalky a přilijte smetanu. Takto vařte další 3 minuty. Osolte, opepřete a přidejte 2 lžíce másla (přepuštěného).
  7. Polévku postupně rozmixujte v klasickém mixéru dohladka. (Popřípadě tyčovým mixérem).
  8. V této fázy můžete polévku přecedit(propasírujte) přes jemné síto. Tento krok zabere nějakou chvíli a já jsem jej vynechala, jelikož byla polévka opravdu jemně rozmixovaná. Pokud chystáte však polévku pro návštěvu nebo k nějaké speciální příležitosti, práci se sítem si dejte;).
  9. Polévku dle potřeby dochuťte solí, pepřem a třtinovým cukrem.
  10. Podávejte s ančovičkovým pestem a lístkem bazalky.

Ančovičkové pesto

  1. Česnek oloupejte, nasekejte a zlehka orestujte na troše olivového oleje.
  2. Ve food procesoru/chopperu rozsekejte ančovičky, opečený česnek, lístky bazalky spolu s olivovým olejem a olejem z ančoviček.
  3. Vytvořte směs podobnou pestu – nerozsekejte vše však zcela najemno. Toto pesto má mít svoji strukturu, aby byla vidět zelená barva bazalky.

rajska5

TIP: Barva pesta nepatří k těm nejatraktivnějších. Na polévce se její barva ztratí a snoubení chuti ančoviček s česnekem a hustou rajčatovou polévkou je opravdu paráda!:)

TIP: Lžičku ančovičkového pesta můžete přidat i přímo do polévky.

TIP: Polévku doporučuji podávat s křupavým bílým pečivem.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *