Klasická špenátová polévka s česnekem a pošírovaným vejcem

 

Další do série polévek. Jde snad o doposud nejjednodušší recept. Má to ale malý háček, který vlastně ale háčkem vůbec není. Špenátová polévka je raz dva hotová, za pár korun, z pár surovin a postačí jedno obyčejné vejce a polévku proměníte v luxusní pokrm:). Konkrétně vejce pošírované! Mnoho lidí se tomuto způsobu přípravy vyhýbá, jelikož se může zdát náročný. Není tomu tak. Já sama jsem zkoušela takto vejce uvařit mnoha způsoby, které jsem našla na internetu. Prvních pár vajec šlo do koše. Asi u pátého vejce jsem přišla, jak na to. Moje zkušenosti a rady si můžete přečíst níže v receptu!:)

 

dsc_0504_fotor

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 20 min

Počet porcí: cca 8 porcí

 

Ingredience:

  • 1 lžíce přepuštěného másla (popř. postačí obyčejné máslo)
  • 2 střední cibule
  • 2-3 střední brambory
  • 3 stroužky česneku
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 400 g čerstvého špenátu (popř. mraženého)
  • 250 ml smetany na vaření (10% tuku)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 8 bio vajec

Dále se bude hodit:

  • tyčový mixér/klasický mixér

 

dsc_0521_fotor

 

 

Postup:

Polévka

 

  1. Ve středním hrnci restujte na přepuštěném másle nahrubo nakrájenou cibuli a brambory nakrájené na menší kousky zhruba 1 minutu.
  2. Čepelí nože lehce rozdrťte 2 stroužky česneku a restujte cca 30 sekund.
  3. Zalijte horkým vývarem a vařte dokud nebudou brambory měkké.
  4. Špenát omyjte a přidejte do vývaru.
  5. Zalijte smetanou a špenát krátce spařte (stačí 2 minuty).
  6. Přidejte nadrobno nasekaný stroužek česneku.
  7. Polévku stáhněte z plotny a rozmixujte.
  8. Dochuťte solí a pepřem.
  9. Podávejte s pošírovaným vejcem.

 

Pošírované vejce

 

  1. Zapomeňte na ocet, postačí větší hrnec, voda a metlička či lžíce na vír.
  2. Hrnec naplňte do 2/3 a dejte vařit. Nechceme, aby nám voda vřelapostačí malinké bublinky stoupající ode dna (kdy má voda cca 80°C). Také nechte stranou sůl – vejce by roztrhala!
  3. Vejce si opatrně vyklepněte do čisté misky.
  4. Jakmile se začnou ode dna hrnce zvedat bublinky, vytvořte uprostřed vír pomocí lžíce či metličky a vlijte do něj vejce.
  5. V tuto chvíli se díky vejci voda mírně ochladí, můžete tedy o jeden stupínek zvednout teplotu, kterou po chvíli opět snižte.
  6. Vejce vařte cca 3 minuty.
  7. Vyjměte z vody pomocí lžíce nebo děrovaná naběračky.

 

 

 

dsc_0529_fotor

 

Zásady při vaření pošírovaného vejce:

  1. Voda NESMÍ vřít – bílek by se roztrhal
  2. NESOLIT vodu – sůl by vejce opět roztrhala
  3. Použijte VĚTŠÍ HRNEC – ve kterém vytvoříte velký vír
  4. Použijte ČERSTVÁ VEJCE

 

TIP: Většina kuchařů používá při vaření ocet. Není to však třeba, vaření funguje i bez něj. Navíc si zbytečně vejce neochucujete octem. (Tento nápad nebyl můj, obkoukáno od Jamieho Olivera:).

TIP: Používejte zásadně čerstvá vejce!

TIP: Vařte každé vejce zvlášť!

TIP: Pošírované vejce se hodí také do salátů nebo si můžete připravit vejce Benedikt.

 

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *