Kaštanové sušenky s rumem a vlašskými ořechy

 

Vánoce se pomaličku blíží a tak už přemýšlím nad letošním cukrovím. Klasiku jako vanilkové rohlíčky nebo naše pařížské rohlíčky rozhodně nevynechám, jak ale víte, ráda zkouším zdravější varianty sladkého. Ve zdravé výživě mě zaujala kaštanová mouka. K podzimu se kaštany skvěle hodí a tak jsem si řekla, že ji vyzkouším. Mouka má specifickou vůni i chuť, která sušenky ozvláštní. A když je nakonec obalíte v třtinovém moučkovém cukru, nikdo ani nepozná, že jste sáhli po zdravějších surovinách:).

 

dsc_0557_fotor

 

Náročnost přípravy: malá

Doba přípravy: 15 minut + min. 30 min. v lednici

Doba pečení: 8 – 10 minut

Počet porcí: cca 50 sušenek

 

dsc_0535_fotor

 

Ingredience:

  • 100 g kaštanové mouky (koupíte v prodejnách zdravé výživy)
  • 150 g celozrnné špaldové mouky (používám značku Belbake z prodejen Lidl)
  • 110 g povoleného nebo rozpuštěného a vychladlého másla
  • 1 vejce
  • 50 g kokosového cukru (popř. třtinového cukru)
  • 1 – 2 velké lžíce medu
  • špetka soli

 

  • 0,4 dc rumu
  • 100 g vlašských ořechů
  • třtinový cukr na posypání

 

dsc_0616_fotor_fotor

 

Dále se bude hodit:

  • kulaté vykrajovátko
  • plech
  • pečicí papír

 

dsc_0691_fotor_fotor

 

Postup:

  1. Obě mouky, cukr a špetku soli společně smíchejte.
  2. Přidejte máslo, vejce a med a důkladně těsto propracujte.
  3. Z těsta vytvořte kouli, zabalte do potravinářské fólie a dejte jej alespoň na 30 minut odležet do lednice.
  4. Na pomoučené pracovní ploše vyválejte připravené těsto – pracujte opatrně, těsto je křehké.
  5. Vykrajujte kolečka, ty pak přeneste na připravený plech s pečicím papírem.
  6. Každé kolečko potřete vrstvou rumu a posypte nasekanými ořechy. Ořechy do sušenky přimáčkněte. Nakonec posypte každou sušenku třtinovým cukrem.
  7. Pečte na 180°C 8 -10 minut.

TIP: Vánoce se blíží a jedlé dárky jsou jedny z nejlepších. Pokud přemýšlíte jakou maličkostí potěšit známé, kamarády nebo rodinu – udělejte pro ně balíček plný dobrot..nebo alespoň balíček sušenek:).

 

dsc_0651_fotor

dsc_0603_fotor

dsc_0699_fotor_fotor

Fotografie:

Dřevěný tác – Nanu Nana

Červeno-bílý špagát – Nanu Nana

Skleněná zavařovačka – Ikea

TIP: Možná jste si všimli, že se sušenky tak trošku třpytí. Použila jsem Wilton Pearl Dust – k dostání v cukrářských potřebách nebo na internetu.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *