Kakaové celozrnné košíčky s pistáciovým krémem

 

Miluju oříšková másla! Naprosto! Od těch méně zdravých jsem se propracovala až k těm čistě oříškovým. Vím, že takové máslo lze připravit i doma. Nojo, jenže bez výkonného mixéru (nebo alespoň schopného mixéru) se neobejdete. Loni jsem připravovala máslo z vlašských ořechů – mixér se „odvařil“ a oddělil se mi tuk z ořechů od ořechů samotných. A tak jsem vlastní přípravu posunula stranou a hledala másla, která by mi  vyhovovala – cena/velikost/kvalita. Tenkrát jsem narazila na Nutspread – tedy českou firmu s obrovskou nabídkou másel. Vyzkoušela jsem a od té doby objednávám:). Kromě klasického arašídového másla nebo másla mandlového mají i např. právě máslo pistáciové, díky kterému si připravíte opravdu báječné pistáciové košíčky. A za mě je ta barva nádherná – prostě pistáciová!:)

 

dsc_0848_fotor

 

Náročnost: malá/střední

Doba přípravy: 30 min + chlazení přes noc

Doba pečení: cca 12 min

Počet porcí: cca 50 košíčků

 

dsc_0833_fotor

 

Ingredience:

 

Košíčky

  • 250 g celozrnné špaldové mouky (používám značku Belbake z prodejen Lidl)
  • 30 g kakaa holandského typu
  • 100 g povoleného nebo rozpuštěného a vychladlého másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli

 

Krém

  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 lžíce smetany
  • 50 g bílé čokolády
  • 2 lžíce 100 % pistáciového másla (používám značku Nutspread)
  • 1 lžíce 100% mandlového másla (používám značku Nutspread)

 

Dokončení

  • 100 % pistáciové máslo
  • neloupané mandle
  • nesolené pistácie (stačí vyloupat solené a omýt)

 

 

dsc_0835_fotor

 

Dále se bude hodit:

  • plech
  • formičky na košíčky
  • máslo na vymazání
  • metlička/šlehač
  • cukrářský sáček na krém (ozdobná špička není třeba)

 

dsc_0846_fotor_fotor

Postup:

Košíčky

 

  1. Suché ingredience smíchejte dohromady (mouka, kakao, cukr, sůl).
  2. Přidejte máslo, vejce a med a vypracujte těsto.
  3. Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte minimálně 30 minut odpočinout v lednici.
  4. Troubu předehřejte na 180°C a formičky důkladně vymažte máslem.
  5. Z odleženého těsta si udělejte malé kuličky, které poté vtlačte do jednotlivých formiček.
  6. Pečte cca 12 minut, podle velikosti vašich košíčků (pozor, těsto je hnědé proto na pohled neuvidíte, pokud by se těsto připalovalo – hlídejte čas a košíčky kontrolujte).
  7. Upečené košíčky nechte cca 10 minut vychladnout a poté se opatrně vyklopte.

 

Krém

 

  1. Na vodní lázni šlehejte vejce a třtinový cukr, dokud směs nezhoustne.
  2. Ještě do teplého vaječného krému vmíchejte smetanu, bílou čokoládu a oříškové krémy.

 

Dokončení

 

  1. Košíčky nechce zcela vychladit (přes noc).
  2. Do každého košíčku dejte na dno malé množství čistého pistáciového másla.
  3. Poté plňte připraveným oříškovým krémem (pracujte opatrně, krém se roztéka – později ale zatuhne).
  4. Ve chvíli kdy je krém zatuhnutý a v košíčku neteče, zdobte nasekanými mandlemi a pistáciemi.

 

dsc_0867_fotor

 

TIP: Namísto celozrnné špaldové mouky můžete použít i mouku špaldovou obyčejnou, popř. pšeničnou hladkou mouku – nicméně v receptu je mouka celozrnná zcela záměrně – snažím se to cukroví udělat letos malinko zdravější. A nemějte strach, že to někdo pozná – u nás košíčky prošly i přes ty nejmlsnější jazýčky;).

TIP: Klasická cukrařina je prostě klasická cukrařina a v té nikdy nezklame Tytyna. Když jsem hledala inspiraci na pistáciový krém, zavítala jsem na její blog a jako vždy mi „poradil“ a inspiroval:). A onen inspirativní recept najdete zde !:)


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *