Červená řepa s krémem z kozího sýra, brusinkami, ořechy a vinnou redukcí s medem

 

Salát z červené řepy s kozím sýrem zná snad každý a je to naprostá klasika. Ať budete vymýšlet jakékoliv další kombinace s červenou řepou, nic nebude tak vděčné jako právě ta s kozím sýrem. Alespoň mně jakákoliv jiná kombinace nikdy nechutnala jako tato! Řepu navíc od dětství miluji a mohla bych ji jíst na kila. Taky je to obrovsky zdravá surovina, což je velké plus. A i když jde o takové dnes již klasické a jednoduché jídlo, rozhodla jsem se zveřejnit, jak při přípravě tohoto salátu postupuji já. Recept se může hodit na období blížících se předvánočních/vánočních/ i povánočních návštěv – těžká jídla budou všude, tak bude příjemné jídelníček malinko odlehčit:). Slibuji, že sklidíte úspěch – výborné, zdravé a očím lahodící pohoštění:).

 

dsc_0109_fotor

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: 30 min

Doba vaření: cca 60 min + chlazení řepy

Počet porcí: 5 – 6 porcí (předkrmových)

 

Ingredience:

  • 2 středně velké červené řepy (syrové/ používám řepu v bio kvalitě)
  • 250 g smetanového kozího sýra (čerstvého – používám La Colline Crema – k dostání např. v Globusu)
  • 100 g mascarpone
  • 2 dc červeného vína
  • 1, 5 lžíce medu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 50 g brusinek
  • 100 g vlašských ořechů (popř. mandlí)
  • máslo
  • sůl

 

dsc_0119_fotor_fotor

 

Dále se bude hodit:

  • alobal
  • cukrářský sáček + zdobicí špička
  • popř. vykrajovátko ve tvaru kolečka

 

dsc_0126_fotor_fotor

 

Postup:

 

Řepa

  1. Červenou řepu omyjte a pokud chcete, oloupejte.
  2. Každou zvlášť zabalte do alobalu a dejte na plechu/v pečicí misce péct na 200°C po dobu cca 60 minut – dokud není řepy měkká.
  3. Upečenou řepu vybalte a nechte zcela vychladit.
  4. Po vychlazení krájejte na co nejtenčí plátky. Části řepy, kterou budou na kolečka příliš malé – nakrájejte na stejně velké kostičky.
  5. Pokud chcete dokonalá kolečka – použijte kulaté vykrajovátko a z plátku je jednoduše vykrojte.

 

Vinná redukce s medem

 

  1. Červené víno redukujte spolu s cukrem, medem a brusinkami v menším kastrůlku – nechce probublávat.
  2. Vařte tak dlouho, dokud nezačne vznikat lesklá sirupovitá emulze.
  3. Nechte chvíli odstát. Čím bude redukce chladnější, tím bude tužší.

 

Krém

 

  1. Kozí sýr vyšlehejte společně s mascarpone a špetkou soli.

 

Ořechy

 

  1. Část ořechu nasekejte a část nechte vcelku.
  2. Ořechy orestujte na másle.

 

Dokončení

 

  1. Plátky červené řepy pokládejte na talíř a zlehka je osolte.
  2. Polijte vinnou redukcí s medem.
  3. Pomocí cukrářského sáčku zdobte řepu krémem z kozího sýra.
  4. Dále dodekorujte kostičkami řepy, opečenými ořechy a brusinkami z redukce.

 

TIP: Upečená řepa musí být měkká – můžete vyzkoušet pomocí kovové či obyčejné špejle.

TIP: Zda budete řepu loupat či nikoliv je čistě na vás. Pokud budete vykrajovat kolečka, není třeba řepu loupat (pouze důkladně omýt).

TIP: Abychom neplýtvali, z odřezků si můžete udělat rychlý – již vvšak ne tolik vzhledný salát;).

 

Foceno:

Talíř: Ikea


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *