Pomalu pečené hovězí na chilli švestkové omáčce a červeném víně s máslovým bramborovo-petrželovým pyré

 

Rozhodla jsem se pro více receptů, které se netýkají jen pečení. Vaření se věnuji vcelku aktivně a na blogu to nejde příliš vidět. Sem  tam nějaká polévka, ale žádné větší akce. Asi je to i proto, že sladkosti jsou prostě fotogenická záležitost:). Taky se dají odložit a fotit až je čas a světlo. Nojo, léto chybí i mým fotografiím. V tomto podzimně-zimním období má foťák deadline do 16h. A tak když se něco navaří k večeři – foťáku se to úspěšně vyhne. Tento recept jsem připravila pro Vás a tak jsem focení zkrátka stihnout musela!:)

 

dsc_0094-2_fotor

 

Náročnost: malá

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: cca 40 min

Doba marinování: min. 2 hodiny

Doba pečení: min. 4 hodiny

 

dsc_0144-2_fotor_fotor

 

 

Ingredience:

Hovězí a omáčka

  • 500 g hovězí kýty
  • 2 střední petržele
  • 2 střední mrkve
  • 8 žampionů
  • 3 menší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 100 g sušených švestek
  • 5-6 lžic švestkové chilli omáčky (použila jsem kantonskou švestkovou od My Chilli)
  • 750 ml červeného vína
  • sůl

Pyré

  • 1 kg brambory na pyré
  • 200 g petržele (kořene)
  • 250 g másla
  • 300 ml mléka

 

Dále se bude hodit:

  • mixér (tyčový/klasický)
  • síto na pasíraci
  • šlehač

 

dsc_0100-2_fotor

 

Postup:

Hovězí

 

  1. Hovězí maso osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na kostky.
  2. Maso naložte ve švestkové chilli omáčce – nesolte. Marinujte alespoň 2 hodiny.
  3. Zeleninu očistěte a omyjte (žampiony loupat nemusíte). Nakrájejte je na kostky.
  4. Česnek nechte vcelku, pouze jej lehce rozmáčkněte.
  5. Hovězí maso dejte spolu se zeleninou a sušenými švestkami do středně velkého pekáče.
  6. Osolte, přidejte 2 lžíce švestkové omáčky a promíchejte.
  7. Vše zalijte cca 450 ml červeného vína a zakryté dejte péct na 160°C alespoň na 4 hodiny.
  8. Půl hodiny před koncem pečení slijte 2/3 výpeku s vínem a pečte odkryté na 190°C.
  9. Po upečení si odložte maso a část pečené zeleniny stranou.
  10. Zbytek zeleniny včetně veškerého výpeku rozmixujte – k dosažení pěkné tmavé barvy přidejte k omáčce zbytek červeného vína a nechte probublávat na středním plameni cca 15 minut.
  11. Dále přidejte i odložené maso se zeleninou.
  12. Nakonec dochuťte solí dle potřeby.

 

dsc_0115-2_fotor

 

Pyré

 

  1.  Brambory i petržel očistěte a nakrájejte na menší kousky.
  2. Petržel omyjte a brambory několikrát důkladně propláchněte ve studeného vodě (zbavíte se tak přebytečného škrobu).
  3. Brambory vařte v osolené vodě – po 5 minutách přidejte i petržel (vaří se kratší dobu než brambory/ popřípadě můžete uvařit zvlášť).
  4. Vařte, dokud nebude zelenina zcela měkká.
  5. Uvařenou zeleninu slijte a propasírujte přes pevné síto.
  6. Přidejte povolené máslo a dochuťte solí.

 

 

TIP: Pokud budete pyré ohřívat, přidejte vždy mléko a vmíchejte pomocí stěrky.

TIP: Pyré můžete servírovat pomocí cukrářského sáčku.

 

dsc_0106-2_fotor_fotor

 

Foceno:

Talíř – zapůjčen od milé Kate’s Cuisine:)

Prkénko – Nanu Nana

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *