Pohankový koláč s fíky a vyzrálým sýrem La Brique

Opět další bezlepkový recept – jednoduchý a rychlý. Bezlepkové těsto je navíc i z velmi zdravé suroviny – pohanky – je třeba říci, že každý této potraviny na chuť zkrátka nepřijde. Pokud ani vy nejste milovníky pohanky, můžete zkusit i verzi s lepkem a těsto vytvořit z tradiční pšeničné nebo špaldové mouky.

 

dsc_0197_fotor

 

Ingredience:

 

Těsto

  • 200 g pohankové mouky
  • 50 g studeného másla
  • 50 g mascarpone
  • 50 g sýra La Brique Fondante (značka President, můžete použít i např. Hermadur)
  • 1 žloutek
  • malá hrst nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžíce studené vody
  • sůl

 

Náplň

  • 100 g mascarpone
  • 3 lžíce smetany (min. 30% tuku)
  • 150 g sýra La Brique Fondante
  • 100 g sušených fíků
  • hrst nasekaných vlašských ořechů
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

dsc_0223_fotor

 

Dále se bude hodit:

  • koláčová forma (popř.dortová)
  • máslo na vymazání formy

 

dsc_0183_fotor

 

Postup:

  1. Pohankovou mouku promíchejte se solí.
  2. Přidejte na kostičky nakrájené máslo, sýr a mascarpone. Prsty vytvořte drobenku.
  3. Dále propracujte spolu s ořechy, žloutkem a studenou vodou v těsto.
  4. Koláčovou formu vymažte máslem a těsto do ní vtlačte pomocí prstů (jelikož je těsto bezlepkové při válení by se drolilo a trhalo).
  5. Těsto propíchejte vidličkou a dejte na 15 minut do mrazáku.
  6. Pečte na 190°C po dobu cca 15 minut – dokud těsto není upečené.
  7. Mascarpone smíchejte se smetanou. Osolte a opepřete.
  8. Krém naneste na upečený korpus a pokládejte na něj sýr a sušené fíky nakrájené na malé kousky. Nakonec posypte nasekanými ořechy.
  9. Pečte na 190°C 10 – 15 minut.
  10. Nejlépe podávejte ještě teplé, kdy je sýr krásně tekutý.

 

dsc_0205_fotor

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *