Perníkový dort se skořicovým krémem, lesním ovocem a višněmi

 

Mám zvláštní předvánoční problém – do všeho cpu perník :D. Tento recept je však ještě v normě. Mám pro vás mimo jiné připravenou i perníčkovou paštiku!:)

A proč vlastně dort, když se má péct cukroví? I v tomto období má spousta mých známých a blízkých narozeniny a u některých mi to bez dortu prostě neprojde. Tento byl navíc ještě speciálnější v tom, že byl pro přítele. Při vymýšlení příchuti mi šla hlava kolem – nugát, pistácie, ovoce…pak jsem si vzpomněla na perníčkový dort, který jsem pekla kdysi pro Wellington Café a přinesla tehdy kousek i příteli – ten tenkrát prohlásil, že by takový chtěl k narozeninám – a bylo jasno!:) Do toho čerstvé maliny ve slevě (přítelovo snad nejoblíbenější ovoce) a mohla jsem si gratulovat :D.

Recept na korpus je inspirován receptem na klasický red velvet. Konkrétně ze stránek igurmet.cz – recept zde. Nepoužila jsem však sodu s octem, ale kypřicí prášek – recept funguje v obou případech, takže co za kypřící látku zvolíte, je čistě na vás:).

 

dsc_0013_fotor1

 

Náročnost: střední

Doba přípravy: 90 minut + chlazení korpusu a dortu

Počet porcí: 12 porcí

 

Ingredience:

Korpus

  •  500 g hladké mouky
  • 30 g holandského  kakaa
  • 226 g změklého másla
  • 250 g třtinového cukru
  • 100 g medu
  • 4 celá vejce
  • 480 ml tekutého bílého jogurtu (popř. podmáslí)
  • 1 lžička vinného octu
  • 1 prášek do pečiva (bezfosfátový)
  • nasekané vlašské ořechy
  • perníkové koření
  • špetka soli

 

Krém

  • 750 g mascarpone
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • moučkový cukr
  • mletá skořice

 

Ganache z hořké čokolády

  • 200 g hořké čokolády (min. 70% obsahu kakaa)
  • 100 ml smetany ke šlehání

 

Poleva z lesního ovoce a višní

  • 100 g mraženého lesního ovoce
  • 3  lžíce kvalitního višňového džemu
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 dc vody

 

dsc_0002_fotor_fotor1

 

 

Dále se bude hodit:

  • 2 dortové formy (průměr cca 20 cm)
  • cukrářská stěrka (nejlépe alespoň dvě)
  • mřížka na vychladnutí korpusů
  • pečicí papír
  • šlehač/ kuchyňský robot
  • čerstvé lesní ovoce na dozdobení
  • dortový tác (na dokončení dortu)

 

dsc_0112_fotor

 

Postup:

 

Korpus

  1.  Troubu si předehřejte na 175 °C. Nachystejte si dvě dortové formy o průměru 20 cm. Dno vyložte pečicím papírem a boky vymažte máslem a vysypte moukou.
  2. Mouku smíchejte s kakaem, perníkovým kořením, kypřicím práškem a špetkou soli.
  3. V další míse vyšlehejte změklé máslo spolu s cukrem do pěny – směs šlehejte cca 2 – 3 minuty.
  4. K máslové pěně přidejte postupně všechna vejce a vždy důkladně zapracujte.
  5. Při pomalých otáčkách šlehače zapracujte ke pěně jogurt či podmáslí a následně i sypkou směs mouky, kakaa, koření, kypřicího prášku a soli.
  6. Nakonec přidejte lžičku octa, nasekané vlašské a těsto naposledy důkladně promíchejte.
  7. Těsto rovnoměrně rozdělte do dvou připravených dortových forem.
  8. Pečte v předehřáté troubě přibližně 25–30 minut (špejle po zapíchnutí do korpusu musí po vyjmutí zůstat čistá).
  9. Korpusy nechte ve formě zchladnout 10 minut, pak je vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
  10. Hotové korpusy nechte nejlépe přes noc odležet v lednici (zabalené do potravinové fólie – ulehčí vám to následnou práci s dokončováním dortu).

 

Krém

  1. Mascarpone vyšlehejte spolu se skořicí a moučkovým cukrem – dle chuti. Nejprve přidejte cca 5 lžic a postupně doslazujte.
  2. Smetanu vyšlehejte (správně vyšlehanou šlehačku poznáte tak, že při obrácení nádoby dnem vzhůru se šlehačka ani nehne) a zlehka ji postupně pomocí stěrky zapracujte do vyšlehaného mascarpone.
  3. Krém má být tuhý, ale nadýchaný a lehký (právě díky šlehačce).

 

Ganache

  1. Smetanu přiveďte k varu.
  2. Stáhněte z plotny, vsypte pecičky hořké čokolády (nebo nalámanou čokoládu) a rychle vymíchejte do lesklé hmoty.

 

Poleva z lesního ovoce a višní

  1. Lesní ovoce nechte spolu s vodou, višňovým džemem a cukrem vařit na středním ohni.
  2. Jakmile je ovoce „rozvařené“, směs propasírujte přes jemné sítko a dále nechce tekutinu na mírném ohni pomalu redukovat – dokud nevznikne lesklá a lehce sirupovitá poleva.
  3. Cukr můžete přidat či ubrat dle chuti.

 

Dokončení

  1. Korpus vždy v polovině rozřízněte a horní stranu seřízněte tak, abych vznikla rovná plochu.
  2. Postupně na sebe pokládejte korpusy, které vždy potřete čokoládovou ganache, ovocnou polevou a poté vrstvou krému (nevadí, když se čokoláda s ovocem smíchá).
  3. Nakonec potřete krémem i vršek a boku dortu (trošku kréme si schovejte). Uhlaďte a dejte chladit do lednici na cca 30 minut.
  4. Po této době použijte zbytek krému a dort ještě jednou celý potřete a uhlaďte případné nedokonalosti. Opět dejte zchladit.
  5. Kraje vrchu dortu opatrně a pomalu polijte ovocnou polevou tak, aby zlehka stékala dolu.
  6. Dort dozdobte libovolně lesním ovocem (já použila navíc cukrářský třpyt a raw čokoládové srdíčko).

 

dsc_0013_fotor1

 

TIP: Během MasterChefa jsem pekla při týmové výzvě mini svatební dortíky. Základem těsta bylo právě to na zmíněný red velvet – jenže ve výběru surovin nebylo podmáslí. Tenkrát jsem jej nahradila tekutým bílým jogurtem (a sodu s octem za kypřicí prášek) a výsledek byl více než uspokojivý. Týmovou výzvu jsme sice nevyhráli – ale můj dezert byl nevěstou zvolen za nejlepší chod z celé večeře v rámci obou týmů – takové malá osobní výhra a štěstí:).

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *