Mozart cheesecake (pistáciovo-lískooříškový/bezlepkový)

 

Po malé pauze přináším nový recept. Během předvánočního období se nahrnulo tolik práce, že jsem nebyla schopná si stoupnout za plotnu a vymýšlet. Taková malá tvůrčí krize. Nezbylo nic jiného, než to tak přijmout, odpočívat a užívat si dobrot, které připravili jiní:). Vánoce jsou ale za námi a tak je potřeba se znovu vrhnout do práce.

Recepty tvořím často intuitivně nebo náhodně. U tohoto jsem věděla, že půjde o bezlepkový cheesecake. Jenže jakou vymyslet příchut. V obchodě na mě mezi sladkostmi koukaly moje oblíbené Mozartovy koule (takové ty z Lidlu, s tím výborným nugátem). Hned vedle jsem uviděla hořkou čokoládu s kousky pistácií. Spolu s nugátem, nesolenými pistáciemi a lískovými oříšky, co jsem měla doma, bylo jasno. Cheesecake ala Mozartovy koule!

 

dsc_0662_fotor

 

Náročnost: malá

Počet porcí: 10 -12 porcí

Doba přípravy: 30 min + 30 min pečení + chlazení

 

dsc_0677_fotor

 

 

Ingredience:

  • 250 g bezlepkových sušenek (použila jsem jáhelné piškoty a karobové sušenky ze zdravé výživy)
  • 85 g másla
  • 500 g mascarpone
  • 500 g odtučněného tvarohu
  • 2 vejce
  • 100 g nesolených pistácií
  • 1 velká lžíce pistáciového másla (pokud nemáte přidejte více nesolených pistácií)
  • 2 kapky mandlového extraktu
  • 50 g lískových oříšků
  • 135 g nugátu
  • 6 lžic třtinového cukru
  • 100 g hořké čokolády s pistáciemi (koupíte v prodejnách Lidl)
  • 100 g nugátové čokolády
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • balíček mozartových koulí

 

 

dsc_0694_fotor

 

Dále se bude hodit:

  • chopper/mixér
  • dortová forma
  • pečicí papír

 

dsc_0670_fotor

 

Postup:

  1. Sušenky rozmixujte v spolu s máslem.
  2. Vzniklou hmotu vmačkejte na dno dortové formy vyložené pečicím papírem.
  3. Předpečte cca 8 minut na 180°C.
  4. Jedno mascarpone a jeden tvaroh vyšlehejte společne s jedním vejcem.
  5. Přidejte pistácie nasekané najemno, mandlový extrakt, 3 nasekané mozartovy koule, 40 g nasekané hořké čokolády a 4 lžíce třtinového cukru. Pečlivě zapracujte. Popřípadě doslaďte.
  6. První vrstvu naneste na předpečený korpus a uhlaďte.
  7. Druhé mascarpone opět vyšlehejte s tvarohem a vejcem.
  8. Dále do směsi zašlehejte nasekaný nugát a nasekané lískové oříšky.
  9. Přidejte 2 lžíce třtinového cukru a vmíchejte.
  10. Krém naneste na první vrstvu a opět uhlaďte.
  11. Pečte na 175°C po dobu cca 30 min – cheesecake se po upečení bude uprostřed stále třást.
  12. Smetanu přiveďte k varu a rozpusťte v ní zbytek hořké pistáciové čokolády a nugátovou čokoládu.
  13. Dort nechte cca 90 min vychladnout a poté jej polijte připravenou čokoládovou polevou.
  14. Zdobte nasekanými pistáciemi a mozartovými koulemi.
  15. Dort nechte zcela vychladnout a ztuhnout – nejlépe přes noc.

 

dsc_0650_fotor

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *