Strawberry bread s kakaem (bezlepkový)

 

Leden se každoročně nese v duchu „odlehčené“ stravy. Každý se snaží shodit přebytečná kila nebo jen ozdravit svůj každodenní jídelníček. V mém případě se leden nese v duchu obrovské chuti na pečivo a buchty, nejlépe ty kynuté :D. Nicméně, kdo sleduje pravidelně můj blog, už ví, že se snažím vymýšlet různé alternativy, jak lepek ze stravy alespoň zčásti vyřadit. A když jsme u eliminace lepku, omezit bílé cukry taky není vůbec od věci. Taková poctivá bábovka je sice zatraceně dobrá záležitost, ale když se takovou dobrotou budete cpát denně, lehko vám zrovna nebude. Tak jsem se rozhodla, že dám dohromady další bezlepkový recept – ať si můžu dopřát své oblíbené sladké a zároveň se nezatěžovat další pšenicí a bílým cukrem. Součástí receptu jsou i čerstvé jahody – teď v zimě člověk musí potkat 12 měsíčků nebo si pořádně nacpat peněženku, aby je získal – no a nebo narazit na dobrou akci jako já:) V Lidlu jsem vaničku sehnala za 35 Kč.

 

dsc_0617_fotor

 

Chlebíček je jednoduchý, rychle připravený a perfektně se hodí na snídani třeba spolu se šálkem horkého kakaa:).

 

dsc_0585_fotor

 

Náročnost: malá

Počet porcí: cca 15 krajíčků

Doba přípravy: 10 min + cca 45 min pečení

 

dsc_0595_fotor

 

 

Ingredience:

  • 1 hrnek + 2 polévkové lžíce hladké rýžové mouky
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku rostlinného oleje
  • 1 vejce
  • 1/2 balíčku prášku na pečení (bezfostátového)
  • 4 lžíce datlového sirupu
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • malá vanička čerstvých jahod
  • špetka soli

 

 

dsc_0554_fotor

 

 

Dále se bude hodit:

  • středně velký hrnek
  • středně velká forma na chléb
  • máslo+rýžová mouka (na vymazání a vysypání formy)

 

 

dsc_0586_fotor

 

 

Postup:

  1. Mouku, mléko, olej, vejce, prášek do pečiva, datlový sirup a špetku soli důkladně promíchejte v hladké spíše tekutější těsto.
  2. Jahody omyje, očistěte a nakrájejte na malé kousky, které obalte v rýžové mouce. Poté přimíchejte do těsta.
  3. Půlku těsta přeneste do máslem vymazané a rýžovou moukou vysypané chlebové formy.
  4. K druhé půlce těsta přidejte kakao a důkladně zapracujte. Pokud bude těsto příliš husté, přidejte mléko. (Čím více mléka přidáte, tím bude výsledný chlebíček vláčnější. Pozor však ať není těsto zase tekuté příliš.)
  5. Kakaové těsto naneste na první vrstvu těsta a dejte péct na 175°C na cca 45 min. Zda je chléb hotový si ověřte pomocí testu se špejlí.

 

 

dsc_0611_fotor1

 

TIP: Podávejte s čerstvými jahodami.

TIP: Rýžová mouka dělá těsta všeobecně sušší, vláčnost chlebíčku dodáte větším množstvím mléka a jahod.


2 komentáře u „Strawberry bread s kakaem (bezlepkový)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *