Donuty s vanilkovým cukrem s čokoládovo-oříškovým dipem

 

Koblih sem, koblih tam. Všude samá kobliha a tak jsem je musela také připravit. Zkoušela jsem kobližky i plnit, ale toto těsto není na plněnou variantu příliš vhodné. Zůstaňte tedy raději u amerických koleček, popř. mini koblížků. No a jelikož se mi nechtělo každý donut zdobit polevou a mít tak (jak už to bývá) čokoládu všude, vymyslela jsem variantu čokoládovo-oříškového dipu, do kterého si donut můžete namáčet.

 

 

 

Náročnost přípravy: malá

Doba přípravy: 40 – 60 min + kynutí min. 2 hodiny

Počet porcí: cca 10 – 12 donutů

 

kobl5

 

Ingredience:

Na donuty

  • 3 lžičky sušeného droždí
  • 500g hladké mouky + mouka na poprášení
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 250ml vlažného mléka (cca 45°C)
  • 3 žloutky
  • 100g povoleného másla
  • vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt
  • rostlinný olej na smažení (cca 1 litr)
  • vanilkový krupicový cukr na obalení

 

Na dip

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 200 g hořké čokolády (min. 70% obsahu kakaa) – popř. 250 g mléčné či bílé čokolády
  • 100 g oříškového nugátu nebo 3 velké lžíce oříškového másla

 

kobl9

 

Dále se bude hodit:

  • kuchyňský robot
  • váleček
  • vykrajovátka na donuty (popř. hrnek/sklenice a pánaková sklenice)

 

kobl2

 

Postup:

  1. V míse k robotu nebo jiné středně velké nádobě rozpusťte 2 lžičky droždí ve 200 ml vlažného mléka.
  2. Přidejte 100 g mouky a vytvořte hladkou pastu.
  3. Přikryjte utěrkou a nechce kvásek během 30 minut vzejít na teplém místě. (Většinou si pustím troubu na 35°C a nechám kynout tam).
  4. Ke kvásku přidejte zbytek mléka, droždí, mouky a ostatní suroviny – cukr, sůl, vejce, vyškrábnutý vanilkový lusk nebo extrakt a máslo. Nechte v robotu vypracovávat cca 8 minut.
  5. Těsto přesuňte do máslem vymaštěné formy, přikryjte utěrkou a opět nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny, však tak dlouho, dokud nezdvojnásobí těsto svůj objem.
  6. Vykynuté těsto přeneste na pomoučenou pracovní plochy  a vyválejte na tloušťku cca 1 cm.
  7. Vykrajujte kolečka o průměru cca 7-8 cm, do nich poté doprostřed vykrojte menší kolečko o průměru cca 3 cm. (Použít můžete hrnek nebo sklenici a malou panákovku).
  8. Vykrojené donuty pokládejte na pomoučený plech či tác, aby se nepřilepily. Zakryté nechce kynout dalších 15 – 30 minut.
  9. Ve vysokém a středně širokém hrnci si rozehřejte olej. Musí být dostatečně horký, aby se donuty nafoukly.
  10. Postupně vkládejte kolečka do oleje a smažte 1-2 minuty z každé strany – hotový donut poznáte snadno dle tmavě zlaté barvy – v té chvíli je hotový.
  11. Usmažené donuty dejte odkapat na papírovou utěrku a poté ihned bohatě obalte ve vanilkovém cukru.
  12. Na přípravu dipu přiveďte smetanu k varu. Stáhněte z plotny a vhoďte do ní nalámanou čokoládu, nugát nebo oříškové máslo a vymíchejte v hladkou ganache.
  13. Dip podávejte v malých mističkách k vanilkovým donutům.

 

kobl10

 

TIP: Ze zbytku těsta jsem si udělala malé kuličky na zkoušku oleje, zda je dostatečně rozehřátý.

TIP: Mini koblížky jsou taky skvělou variantou na mlsání. Vytvoříte kolečka o průměru 2,5 – 3 cm, smažte v oleje a opět obalujte v cukru.

 

kobl4

 

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *