Jahodový smetanový tart

 

Během doby, co peču a různí lidé ochutnávají moje výtvory jsem si již několikrát potvrdila dvě věci . Za prvé – jestli něco funguje na většinu lidí, tak je to kombinace ovoce a čokolády. Za druhé – ať drží každý jakoukoliv dietu, preferuje rostlinný výrobky, bezlepek … nejvíc se oblizuje po poctivých dobrotách a většinou takové dezerty zmizí rychlostí blesku. A přesně tohle byl záměr, který dál vzniknout jahodového smetanového tartu – víkendový koláček, který sklidí úspěch a všem se ním zavděčím. Místo čokolády jsem zvolila kakao a jestli se něčím dokážu současně cpát jak divá, tak jsou to mimo jiné i jahody. Nejlepší je, že bez přidání vejce by z krému bych skvělý dezert jen tak sám o sobě.

Název tart může působit záludně, ale neskrývá se za ním nic jiného, než vlastně jedna velká tartaletka. Pokud poodhalíme „tajemství“ tartu úplně, název můžeme zaměnit za prostý křehký koláč.

 

DSC_0350 (2)b

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: 20 min + 40 min pečení + chlazení

Počet porcí: 10 – 12 porcí

 

DSC_0387b

 

Ingredience:

  • 235 g celozrnné špaldové mouky
  • 15 g holandského kakaa
  • 75 g třtinového cukru
  • 150 g studeného másla
  • špetka soli
  • 6 lžic studené vody
  • 250 g mascarpone
  • 190 g zakysané smetany
  • 100 g bílého jogurtu
  • 1 vejce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 7 středně velkých jahod + cca 8 jahod na ozdobení
  • 80 – 100 g moučkového cukru + dle potřeby

 

DSC_0303 (2)b

 

Dále se bude hodit:

  • forma na tart-koláč
  • máslo na vymazání formy
  • potravinová fólie

 

DSC_0386b

 

Postup:

  1. Mouku, kakao, třtinový cukru a špetku soli smíchejte.
  2. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a prsty vytvořte spolu se sypkými surovinami „drobenku“.
  3. Ingredience spojte pomocí studené vody a vypracujte v těsto. Vytvořte z něj kouli a v potravinové fólii nechte 20-30 min odpočinout v lednici.
  4. Těsto vyválejte na poumoučené pracovní ploše a přeneste jej do důkladně máslem vymazané koláčové formy. Pokud by se těsto trhalo, můžete jej do formy vtlačit pomocí prstů. Těsto přehněte i mírně přes okraj formy, aby při pečení nesjelo.
  5. Základ pečte na 190°C cca 12-15 minut.
  6. Během pečení rozmačkejte jahody spolu se smetanou – můžete použít i tyčový mixér pro rychlejší práci.
  7. Rozmačkané jahody smíchejte s mascarpone, zakysanou smetanou a jogurtem.
  8. V této chvíli můžete směs ochutnávat, proto přidávejte postupně moučkový cukr a doslaďte dle potřeby – cukru budete potřebovat zhruba 80-100 g.
  9. Přidejte vejce a směs důkladně promíchejte.
  10. Krémovou náplň přesuňte na předpečený korpus a pečte na 180°C cca 25-30 minut.
  11. Koláč nechte zcela vychladnout –  poté zdobte plátky čerstvých jahod.

 

DSC_0359 (2)b

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *