„Čokoládový“ dort s Nutellovým mascarpone krémem

 

Tak zase jednou Nutellová kalorická bomba. Už jsem tu kdysi psala, že Nutella je vlastně špatná a tak dále. Jenže je prostě zatraceně dobrá! Dokonce to asi ani není poslední recept, který sem s jejím využitím přidávám. Můj snad nejoblíbenější rychlodezert je totiž z 50% vlastně Nutella. Ale o tom až jindy. Teď je tu dortík.

V práci jsem před nedávnem hledala nějaký základní čokoládový korpus, který bude dobrý, ale zároveň se s jeho přípravou vejdu do určitých nákladů. Spoustu stránek odkazovalo na stejný recept (najdete jej např. na Apetitonline.cz pod heslem „základní čokoládový dort“), který jsem tenkrát zkusila. I když tento dortový korpus čokoládu přímo neobsahuje, je v něm pořádná dávka kakaa a výsledná chuť i struktura je skvělá. Ve Wellington Café sklidil úspěch a tak jsem jeho přípravu opakovala. Ve chvíli, kdy jsem pekla dort asi potřetí a umíchala svůj doposud nejlepší Nutellový krém, jsem si řekla, že jej musím upéct pro svoji maminku (miluje čokoládu, oříšky a nugát). Kámenem úrazu při jakémkoliv pečení pro ni je fakt, že se rozhodla vynechávat pšeničný lepek a tak si cokoliv obsahující tuto mouku odmítá dát. Často pro ni vymýšlím recepty z kokosové nebo pohankové mouky, tentokrát jsem ale chtěla  zkusit přímo bezlepkovou směs. Důvod byl ten, že jsem chtěla zkrátka nadýchaný korpus a zmíněné mouky mi nadýchaný efekt nikdy příliš nepřinesly (i když jsou zdravější variantou). Mnou vybraná mouka je směsí rýžové, kukuřičné a tapiokové mouky, bramborového škrobu s dalšími přídavky – i tak jsem se ale snažila vybrat směs, která těchto věcí „navíc“ obsahuje co nejméně. S malými úpravami receptu vyšel korpus opravdu skvěle a byl snad nadýchanější než za použití obyčejné hladké mouky. Musím říct, že jsem se mamince (a nejen jí) dortem zavděčila – dala si celá rodina a zbyteček krému, co mi zbyl, zmizel asi během 10 minut pobytu v lednici. Nojo, ta Nutella:D.

 

DSC_0484bb

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: 25-30 min + 60 min pečení + chlazení korpusu

Počet porcí: 10-12 porcí

 

DSC_0540bb

 

Ingredience:

Korpus

  • 375 g změklého másla
  • 220 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 250 g univerzálního bezlepkové směsi (skvěle mi fungovala RUMINI – Universal)/ hladké mouky
  • 1 prášek na pečení (v případě bezlepkové varianty – bezlepkový, jinak bezfosfátový)
  • 80 g holandského kakaa
  • 250 ml mléka
  • špetka soli

 

Krém

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • cca 200 g Nutelly

 

  • + Nutella na pomazání korpusu

 

DSC_0480bb

 

Dále se bude hodit:

  • dortová forma (použila jsem průměr 22 cm)
  • máslo na vymazání formy
  • kakao na vysypání formy
  • zdobicí sáček se zdobicí špičkou

 

Postup:

Korpus

  1. Změklé máslo (pokud byste si vzpomněli na máslo pozdě a měli jej v lednici, nakrájejte jej na větší kousky a na pár sekund dejte povolit do mikrovlnky nebo nad vodní lázní) vyšlehejte se třtinovým cukrem v pěnu – v receptech se běžně uvádí doba šlehání až 10 minut, bohatě ale postačí 3-5 minut šlehání.
  2. Přidejte vejce a opět zašlehejte.
  3. Poté prosejte ke směsi mouku, kakao a spolu se zbytkem ingrediencí – práškem na pečení, solí a mlékem spojte pomocí šlehače v hladké, lesklé těsto – poměrně husté konzistence.
  4. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte kakaem. Směs přeneste do formy a uhlaďte.
  5. Pečte cca 60 min na 160°C. Hotový základ  dortu poznáte tak, že zůstane špejle po zapíchnutí do korpusu čistá a nelepí se na ni syrové těsto.
  6. Korpus nechte zcela zchladnout – nejlépe přes noc. Nedávejte jej do lednice!

 

Krém

  1. Mascarpone vyšlehejte spolu s Nutellou, dokud se nespojí.
  2. Postupně po troškách přilévejte smetanu. Vždy přidejte další až jakmile se předchozí přidaná smetana do krému zcela zašlehá.
  3. Krém je pevný a nadýchaný.
  4. Není třeba přidávat cukr, Nutella ho obsahuje dostatek:).

 

DSC_0525bb

 

Dokončení

  1. Korpusu rozřízněte napůl.
  2. První korpus pomažte dostatečnou dávkou Nutelly.
  3. Poté naneste krém pomocí špachtle. Na okraje můžete použít zdobící sáček.
  4. Přiložte druhý korpus a ozdobte jej po celé šířce krémem – já použila zdobicí sáček. Můžete ale krém nanést i pomocí špachtle nebo stěrky. Záleží jen na Vás a aktuálním možnostem.

 

DSC_0517bb


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *