Banánové lívance s chia, jogurtem a karamelizovanými pekanovými ořechy

 

Není to tak dávno, co se u nás v Brně otevřelo nové nejen snídaňové bistro Brunche´s. Postupně se nabídka podniku vyprofilovala a zaměřila se do velké míry na lívance, které jsou opravdu vynikající. Na výběr je ze spousty druhů a nechybí ani Elvisova klasika s javorovým sirupem a slaninou. Jedno sobotní dopoledne jsme se po delší době stavili na brunch. Neodolala jsem lívancům s čokoládou, banánem a ořechy – to jsem prostě celá já. Následujících několik týdnů jsem se nemohla zbavit chuti na další porci lívanců. A nějak nám další návštěva nevycházela. Nakonec jsem si v hlavě vytvořila tolik lívancových variací, že jsem se do jejich přípravy pustila sama. Základ receptu pochází od Jamieho Olivera a jeho tři variace vám přinesu v následujících třech příspěvcích. První z nich je do jisté míry spíše klasický – banány, ořechy a jogurt:).

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: cca 20 min

Počet porcí: 2 velké porce/ 4 malé porce

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 115 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 a 1/2 lžičky prášku na pečení (bezfosfátový)
  • 140 ml mléka
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 2 lžíce chia semínek
  • špetka soli
  • 2- 3 banány
  • 3 lžíce bílého kvalitního jogurtu
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • javorový sirup/ med
  • 50 g pekanových ořechů
  • 3 lžíce třtinového cukru

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dále se bude hodit:

  • rostlinný olej na smažení
  • štětec
  • pečicí papír

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Postup:

Lívancové těsto

  1. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílku do dvou středně velkých nádob.
  2. Ke žloutkům přidejte mouku, prášek do pečiva, třtinový cukr, chia semínka, mléko a důkladně smíchejte.
  3. Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh.
  4. Sníh opatrně zapracujte do směsi.
  5. Dva banány nakrájejte na tenká kolečka.
  6. Malou část ořechů nasekejte nadrobno.
  7. Na středně rozpálenou pánev, potřenou rostlinným olejem (požívejte štětec, tuk tak budete mít po celé pánvi a jen v tenké vrstvě), nalévejte postupně těsto (pokud chcete mít dokonalé tvary, můžete použít i speciální pánev na lívance).
  8. Po malé chvíli začne lívanec ze spodní strany tuhnout, v tuto chvílí na něj položte pár koleček banánu a posypte troškou nasekaných ořechů.
  9. Jakmile jde lívanec lehce od pánve, je nafouknutý a má zlatavé okraje – můžete jej obrátit. Pánev nemějte příliš rozpálenou – lívance by se připalovali.
  10. Na druhé straně smažte jen maximálně 30 sekund.
  11. Takto postupujte i se zbytkem těsta.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jogurt s javorovým sirupem

  1. Jogurt důkladně promíchejte se zakysanou smetanou a javorových sirupem dle chuti.

 

Karamelizované pekanové ořechy

  1. Na pánvi nechte třtinový cukr rozpustit v karamel.
  2. Ořechy promíchejte v horkém karamelu a rychle přemístěte na předem rozložený pečicí papír. Ořechy rozprostřete pomocí lžíce – nesahejte na ně, jsou opravdu hodně horké!
  3. Karamel relativně rychle zchladne. Ořechy pak rozlámejte na malé kousky – popřípadě je můžete nasekat nebo použít chopper.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dokončení

  1. Každý lívanec potřete jogurtem a proložte plátky banánu.
  2. Takto postupujte, dokud nevznikne vámi požadovaná výška lívanců:).
  3. Na vrchní lívanec dejte velkou lžíci jogurtu a bohatě posypte karamelizovanými ořechy.

 

TIP: Pro bezlepkáře – recept bude fungovat i s pohankovou moukou a chuti rozhodně neubere;).

TIP: Kdo se vyhýbá laktóze, může místo klasického mléka v receptu zvolit rostlinné mléko – doporučuji mandlové NEMLÉKO.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *