Lívance s chia, goji, malinami a cukrovou vatou

 

Trocha extravagance! Cukrová vata na lívance! A proč by ne. Zírala na mě z nákupní tašky, krásně ladila k malinám a dodala lívancům zase něco navíc.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: cca 20 min

Počet porcí: 2 velké porce/ 4 malé porce

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 115 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 a 1/2 lžičky prášku na pečení (bezfosfátový)
  • 140 ml mléka
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 2 lžíce chia semínek
  • 2 lžíce goji – kustovnice čínské (sušené)
  • špetka soli
  • 125 g čerstvých malin
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce kvalitního bílého jogurtu
  • cukr moučka
  • kelímek cukrové vaty (koupíme ve většině supermarketů)

 

Dále se bude hodit:

  • rostlinný olej na smažení
  • štětec
  • pečicí papír
  • ponorný mixér/chopper

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Postup:

Lívancové těsto

  1. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílku do dvou středně velkých nádob.
  2. Ke žloutkům přidejte mouku, prášek do pečiva, třtinový cukr, chia semínka, goji, mléko a důkladně smíchejte.
  3. Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh.
  4. Sníh opatrně zapracujte do směsi.
  5. Na středně rozpálenou pánev, potřenou rostlinným olejem (požívejte štětec, tuk tak budete mít po celé pánvi a jen v tenké vrstvě), nalévejte postupně těsto (pokud chcete mít dokonalé tvary, můžete použít i speciální pánev na lívance).
  6. Jakmile jde lívanec lehce od pánve, je nafouknutý a má zlatavé okraje – můžete jej obrátit. Pánev nemějte příliš rozpálenou – lívance by se připalovali.
  7. Na druhé straně smažte jen maximálně 30 sekund.
  8. Takto postupujte i se zbytkem těsta.

 

Malinový krém

  1. Zakysanou smetanou smíchejte spolu s jogurtem.
  2. Přidejte omytou část malin a společně rozmixujte.
  3. Dochuťte moučkovým cukrem dle potřeby.
  4. Případně můžete dát rovnou vše do chopperu/kuchyňského robota a rozmixovat v něm.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dokončení

  1. Hotový lívanec vždy potřete malinovým krémem a dejte na něj pár malin. Přikryjte dalším lívancem a takto postupujte dokud nebudou mít lívance vámi požadovanou výšku.
  2. Na vrchní lívanec dejte větší lžíci malinového krému, ozdobte malinami a kusem cukrové vaty.

 

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *