Lívance s jablky ve slaném karamelu a vlašskými ořechy

Do třetice všeho dobrého je tu poslední lívancový recept. Trošku jsem se s jeho zveřejněním zpozdila, ale snad mě omluví to, že jsem v jednom kole s chystáním svatby a příprav na malé baby:).

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: cca 20 min

Počet porcí: 2 velké porce/ 4 malé porce

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 115 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 a 1/2 lžičky prášku na pečení (bezfosfátový)
  • 140 ml mléka
  • 1 lžička třtinového cukru
  • špetka soli
  • 2 střední jablka
  • 8 lžic třtinového cukru
  • 1 lžíce másla
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • mořská sůl
  • 50 g vlašských ořechů

 

Dále se bude hodit:

  • rostlinný olej na smažení
  • štětec
  • pečicí papír

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Postup:

 

Lívancové těsto

  1. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílku do dvou středně velkých nádob.
  2. Ke žloutkům přidejte mouku, prášek do pečiva, třtinový cukr, mléko a důkladně smíchejte.
  3. Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh.
  4. Sníh opatrně zapracujte do směsi.
  5. Jedno jablko oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  6. Ořechy nasekejte nadrobno.
  7. Na středně rozpálenou pánev, potřenou rostlinným olejem (požívejte štětec, tuk tak budete mít po celé pánvi a jen v tenké vrstvě), nalévejte postupně těsto (pokud chcete mít dokonalé tvary, můžete použít i speciální pánev na lívance).
  8. Po malé chvíli začne lívanec ze spodní strany tuhnout, v tuto chvílí na něj položte pár koleček jablka a posypte troškou nasekaných ořechů.
  9. Jakmile jde lívanec lehce od pánve, je nafouknutý a má zlatavé okraje – můžete jej obrátit. Pánev nemějte příliš rozpálenou – lívance by se připalovali.
  10. Na druhé straně smažte jen maximálně 30 sekund.
  11. Takto postupujte i se zbytkem těsta.

 

Jablka ve slaném karamelu

  1. Jablko oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
  2. V hrnci nechte rozpustit 8-10 lžic třtinového cukru v karamel.
  3. Jakmile je všechen cukr zkaramelizovaný, stáhněte z plotny, vhoďte lžíci másla, opět vraťte na plotnu a neustále míchejte, dokud se všechno máslo nespojí s karamelem.
  4. Poté začněte postupně přilévat smetanu, vždy mícháním zapracujte. Karamel je opravdu hodně horký a jde z něj horká pára – proto opatrně. Také je třeba s karamelem rychle pracovat – pokud byste přilili smetanu a nezačali směs míchat, karamel by se velmi lehce mohl srazit.
  5. Do karamelové omáčky přidejte větší špetku soli, nakrájená jablka a promíchejte.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dokončení

  1. Na každý lívanec dejte lžičku karamelových jablek.
  2. Karamel a jablka po lívanci rozprostřete.
  3. Takto postupujte, dokud nevznikne vámi požadovaná výška lívanců:).
  4. Na vrchní lívanec dejte velkou lžíci karamelové omáčky spolu s jablky a bohatě posypte vlašskými ořechy.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *