Jarní pohankové palačinky s medvědím česnekem

 

Jaro, velikonoce (ehm, recept jsem měla původně připravený na zelený čtvrtek, ale můj foťák se rozhodl, že si fotky nechá jen pro sebe a tak se ke zveřejnění receptu dostávám až po velikonocích) a sezóna medvědího česneku. Čeští kulináři si tuto bylinku v posledních letech velmi oblíbili a není divu. Receptů jsou všude mraky, ale i tak se s vámi podělím o jeden svůj tip na zpracování medvěda .

Palačinky jsou vděčné rychlé jídlo. Ráda je připravuji z pohankové mouky – je bezlepková, zdravá a rozdíl ve finálním produktu je oproti využití pšeničné mouky takřka minimální. No a když přidáte medvědí česnek překvapíte zase něčím trošku jiným než klasikou:)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: 20 min

Počet porcí: 2 – 3 porce

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ingredience:

  • 400 ml mléka
  • 2 vejce
  • 200 g pohankové mouky
  • velká hrst čerstvého medvědího česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

Dále se bude hodit:

  • mixér
  • olej na smažení, popř. máslo či přepuštěné máslo
  • štětec
  • něco, čím palačinku naplníte (doporučuji: udělejte si pesto ze sušených rajčat, které smíchejte s krémovým sýrem – hotovou palačinku krémem potřete. Dále přidejte čerstvá nakrájená rajčata, mozzarelu nebo sýr feta a rukolu nebo baby špenát pokapaný olivovým olejem a zlehka osolený.)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Postup:

  1. Všechny ingredience – mléko, vejce, mouku, sůl, medvědí česnek – dejte do mixéru a vytvořte si hladké zelené těsto. Nakonec přidejte trošku čerstvě mletého pepře.
  2. Na středně rozpálenou pánev, potřenou rostlinným olejem (požívejte štětec, tuk tak budete mít po celé pánvi a jen v tenké vrstvě), nalévejte naběračkou postupně těsto. Pánev si nakloňte na strany, aby se těsto rozlilo po celé pánvi v tenké vrstvě.
  3. Jakmile jde palačinka lehce od pánve, obraťte ji a opékejte i na druhé straně, které stačí výrazně kratší čas smažení.
  4. Hotové palačinky plňte dle chuti.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

TIP: Na první palačince si vždy zkuste ideální rozpálenost pánve. Z mé zkušenosti se skoro nikdy právě ta první nepovede :D.

TIP: Neopékejte palačinky příliš zprudka. Zachování zelené barvy je zde žádoucí, nechceme tedy palačinky příliš tmavé.

TIP: Pokud máte pesto z medvědího česneku, můžete těsto připravit klasicky – mimo mixér.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *