Bramborové šišky s mákem

S celým mým těhotenstvím se pojí nekončící chuť na sladké. Krom toho, že čokoláda nebo latté s karamelovým sirupem mi vždy udělají radost bych nejraději snídala bábovku, obědvala kynuté knedlíky a večeřela bramborové šišky s MÁKEM!

Musím říct, že za celé těhotenství mě nenadchlo jídlo tak, jako právě tyto šišky. Něco, co jsem měla naposledy už hodně dávno a přitom je to taková dobrota. Občas je zkrátka fajn „vrátit se“ do dětství a dát si poctivé sladké jídlo:).

Člověku se kolikrát do podobných receptů nechte kvůli jejich zdánlivé náročnosti. Mým tipem je uvařit si během dne pár brambor, strčit je do lednice a během dalšího dne máte během půl hodinky hotovo (no, dobře s úklidem během 40 minut:).

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Náročnost: malá-střední

Doba přípravy: šišky cca 25 min (+vaření a chlazení brambor)/ dokončení max 5 min

Počet porcí: 3 – 4 porce

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ingredience:

  • cca 4 střední brambory (po uvaření a nastrouhaní 450 g)
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • cca 100 g polohrubé mouky (+cca 50 g pro případnout potřebu)
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • moučkový cukr
  • mletý mák
  • máslo/ přepuštěné máslo

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Postup:

  1. Brambory pouze omyjte a dejte vařit do studené vody neoloupané.
  2. Uvařené brambory zceďte a nechte zcela zchladnout – nejlépe přes noc v lednici.
  3. Před přípravou těsta si dejte vařit větší hrnec s vodou a kapkou rostlinného oleje či troškou másla a špetkou soli.
  4. Zchladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
  5. Přidejte vejce, špaldovou mouku, polohrubou mouku, špetku soli a vypracujte v hladké těsto.
  6. Pokud by bylo těsto příliš řídké, či špatně drželo, přidejte polohrubou mouku dle potřeby.
  7. Začněte tvarovat malé šišky – popř. si udělejte dlouhý tenký váleček a krájejte na menší válečky.
  8. Šišky dejte zavařit do připravené vroucí vody.
  9. Jakmile šišky vyplavou na povrch, nechte je ještě 2-3 minuty (záleží na tloušťce) vařit a poté vytáhněte. Doporučuji jednu šišku rozříznout a ujistit se, že jsou opravdu hotové.
  10. Šišky posypte moučkovým cukrem, mletým mákem a přelijte přepuštěným máslem.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

TIP: Ve většině receptů se udává, že jakmile šišky vyplavou na povrch, jsou hotové. Vlastní zkušenost mě však již mnohokrát přesvědčila o opaku – je třeba se vždy ujistit, že jsou šišky uvnitř opravdu hotové.

TIP: Podávat můžete i s praženou strouhankou nebo mletými ořechy.

TIP: S využitím hladké a polohrubé mouky jsou šišky jemnější.

TIP: Doporučuji zapracovat nejprve špaldovou mouku a až poté postupně přidávat mouku polohrubou, dokud nebude mít těsto požadovanou konzistenci – nesmí se rozpadat a musí mít celistvou konzistenci těsta, přitom stále zůstat měkké.

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *