Aperitivo Moment 1. část: Citrónové risotto s krevetami a mangovou salsou s Crodinem Lemon Fresh

Konečně se zase účastním nějaké soutěže a navíc i poprvé Aperitivo Moment s báječným drinkem Aperol Spritz. Tato soutěž probíhá v rámci akce food blog roku a letošní zadání znělo –

Představte si, že jste otevřeli svoje vlastní bistro. Potřebujete vymyslet malé jídlo k drinku, na které Vám budou chodit po práci hosté z celého okolí.

Součástí zadání je i vytvoření drinku k tomuto jídlu na bázi Aperol, Crodino, Cinzano, Campari nebo Cynar. V každé jiné chvíli bych sáhla po Aperolu, jelikož si bez jeho geniální chuti nedokáži představit žádné léto a mít v kapse vlastní drink, které nabídnout hostům na letní grilovačce mimo Aperol Spritz by nebylo vůbec špatné. Nojo, jenže v sobě nosím malého babyborna a tak jsem si zahrála na barmana s nealkoholickým aperitivem Crodino. Musím říct, že jsem jej dlouho neměla a opět mě nadchlo. Nealko pivo má na léto konkurenci:D.

Docela mi chybělo vymýšlet nějaký recept podle zadání (v MasterChefovi jsem nebyla zvyklá téměř jen na vaření dle zadání – mimochodem teď už to bude rok od prvního castingu – neuvěřitelně to všechno letí:). Nicméně jsem se nakonec rozhodla pro 2 recepty a 2 drinky – oba recepty (vlastně všechny 4) spojují krevety, mango a samozřejmě Crodino.

 

DSC_0537_Fotor1

 

Citrónové risotto s krevetami a mangovou salsou

 

Náročnost: střední

Doba přípravy: cca 45 min

Počet porcí: 4-5 porcí (jde o malé jídlo)

 

Ingredience:

  • cca 15 krevet (doporučuji předvařené nemražené krevety – např. Globus)
  • 1 lžíce olivového oleje + 1 lžička másla
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 135 g rýže vhodné na přípravu risotta (např. Arborio)
  • 0,04 dc bílého suchého vína
  • šťáva z 1/2 – 1 citrónu
  • kúra z 1/2 citrónu
  • 5 lžic strouhaného parmazánu
  • přepuštené máslo/popř. klasické máslo
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl dle potřeby
  • 1 zeleninového vývaru

 

Na mangovou salsu:

  • 1/2 zralého manga
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • sůl

 

DSC_0546_Fotor

 

Postup:

  1. Krevety omyjte a oloupejte, nechte pouze ocásek. Hlavičky vypláchněte a odložte si je. 
  2.  V menším kastrolu rozehřejte lžíci másla, lehce orestujte hlavičky krevet, zalijte cca litrem zeleninového vývaru a nechte vařit.
  3. Pokud nemáte vývar hotový, vytvořte si rychlo verzi – nakrájejte cibuli nahrubo a orestujte ji spolu s hlavičkami. Zalijte cca 1 litrem vody a přidejte libovolnou zeleninu, kterou doma najdete – mrkev, petržel, pórek, kedlubnu. Přidat můžete i cibulovou slupku. Osolte a nechte vařit
  4. Na lžičce másla spolu se lžíci olivového oleje nechte zesklovatět najemno nakrájenou šalotku a jeden stroužek česneku (nesmí se opéct, ve výsledném risottu má splývat se zrníčky rýže). Přidejte rýži a orestujte, aby se každé zrníčko obalilo tukem. Zalijte bílým vínem, které nechte zcela odpařit.
  5. Ve chvíli, kdy je vino odpařené, po jedné naběračce přidávejte horký vývar z krevet. Po každé, když se tekutina odpaří, přidejte další naběračku a tento proces opakujte dokud není rýže hotová – tedy na skus (nesmí být příliš měkká, ale ani příliš tvrdá).
  6. Risotto stáhněte z ohně. Přidejte lžíci másla, nastrouhaný parmazán, citrónovou šťávu, kúru a nechte minutu odpočinout pod pokličkou. Poté zamíchejte.
  7. V případě potřeby dosolte a přidejte čerstvě mletý pepř.
  8. Na pánvi na lžičce másla orestujte krevety spolu s jedním stroužkem nasekaného česneku – osolte – zakápněte citrónovou šťávou – pokud jsou krevety předvařené (růžové) stačí cca 1 minuta a krevety jsou hotové.  

 

DSC_0464_Fotor

 

Mangová salsa:

  1. Šalotku a česnek nasekejte nadrobno.
  2. Mango nakrájejte na malé, přibližně stejně velké kostičky.
  3. Na pánvi po krevetách rozehřejte lžičku másla – orestujte šalotku a česnek.
  4. Přidejte nakrájené mango, 2 lžičky třtinového cukru, osolte a dále restujte cca 1 minutu, dokud vše nezkramelizuje.

 

DSC_0501_Fotor1

 

Dokončení:

  1. Risotto podávejte spolu s krevetami a mangovou salsou. Zdobit můžete výhonky řeřichy.

 

DSC_0477_Fotor1_Fotor

 

Crodino Lemon Fresh

 

Ingredience:

  • 1 Crodino (100 ml)
  • fresh z 1/2 citrónu
  • cca 50 ml perlivé vody
  • hrst čerstvého manga nakrájeného na kostičky
  • plátek citrónu
  • led

 

DSC_0556_Fotor1

 

Postup:

  1. Do vinné skleničky si připravte hrst ledu.
  2. Zasypte nakrájeným mangem.
  3. Zalijte Crodinem a dolijte perlivou vodou.
  4. Podávejte s plátkem citrónu.

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *