Aperitivo Moment 2: Krevetové minisendviče s mangovým džemem s jarní cibulkou, pok choi a sriracha majonézou v domácím chlebu s Ginger-Mango Crodino

 

Už to bude nějaký ten čas, kdy jsme s mojí Kačkou šly poprvé do světa s prodejem domácích sendvičů. Tenkrát jsme začaly s kachním sendvičem, který se okamžitě stal naším číslem jedna. Kromě klasického kachního jsme ale chtěly pro další akce obměnu a tak se vymýšlelo dál – vzniklo tak už asi 7 druhů různých sendvičů a mně to vymýšlení zřejmě nestačilo.

O receptech často přemýšlím těsně před usnutím a i když mám teď plnou hlavu svatebních a baby příprav, nakonec mi to nedalo a vrátila jsem svou mysl na chvíli od blížících se událostí k milovanému vaření. Nejdřív jsem měla okno. Vymyslet recept na malé jídlo v rámci Aperitivo Moment mi z nějakého důvodu přišlo nemožné. Možná jsem už jen trošku zasekla v tom, co vše musím do svatby stihnout. Nakonec jsem nechala myšlenky plynout a dostala se ke dvěma receptům, ze kterých nebylo možné si vybrat jen jeden. To víte, nejdřív člověka nenapadá nic a pak neví, co vybrat:D.

V prvním příspěvku jsem již odtajnila citrónové italské risotto – žádné jiné jídlo asi nepřipravuji tak moc ráda, první jídlo uvařené v MCH, zkrátka srdcová záležitost. Hned jsem věděla , že tento recept připravit musím. Když mě ale napadl krevetový sendvič, byla jsem v pasti. Mé milované sendviče. Skvělé jídlo na zakousnutí k drinku. Co teď z těchto dvou receptů vybrat. A tak je to tu – dvě krevetovo-mangové variace jako malé jídlo k odpolednímu osvěžujícímu Crodino drinku:).

A to nakonec můžu být ráda, že se teď v tom všem shonu nepořádají žádné sedánky s přáteli, kterým bych mohla vařit. To bych těch receptů bylo asi ještě víc :D.

 

DSC_0679_Fotor_Fotor

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: 25 min

Počet porcí: 6 mini sendvičů

 

DSC_0718_Fotor_Fotor

 

Ingredience:

  • domácí chléb – než přidám vlastní recept, skvělý recept na rychlý domácí chléb najdete zde (sendviče dělám vždy z domácího chleba, vy ale můžete použít jakékoliv jiné pečivo dle chuti a toho, co máte doma;)
  • 18 krevet (doporučuji použít předvařené nemražené krevety – např. Globus, Ocean 48)
  • 2 stroužky česneku
  • chilli vločky
  • máslo/přepuštěné máslo
  • sůl
  • pok choi (asijský druh salátu – k dostání – Brno – Olomoucká/ Praha- Sapa/ popř. supermarkety)

 

DSC_0736_Fotor

 

Mangový džem s jarní cibulkou

  • přepuštěné máslo
  • 2 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 střední zralé mango
  • 1 lžička chilli vloček
  • 1 lžička česnekové prášku
  • 4 lžičky třtinového cukru
  • 1 malá lžíce sojové omáčky
  • cca 0,04 dc vody
  • sůl
  • 1 jarní cibulka

 

Sriracha-Ginger majonéza

  • 2 čerstvé žloutky
  • cca 300 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • sůl
  • malý kousek čerstvého zázvoru
  • sriracha (chilli omáčka, k dostání – Brno – Olomoucká/ Praha- Sapa/ popř. supermarkety)

 

DSC_0695_Fotor

 

Postup:

Mangový džem s jarní cibulkou

  1. Ze všeho nejdříve si připravte mangový džem.
  2. Cibuli i česnek oloupejte a nakrájejte na středně hrubé kousky.
  3. Mango oloupejte a nakrájejte na menší kostičky – čím bude mango zralejší, tím v tomto případě lépe.
  4. Jarní cibulku omyjte, zbavte vrchní slupky a nakrájejte na asi 4 cm špalíčky. Každý špalíček podélně rozkrájejte na tenké proužky.
  5. Na 2 lžících přepuštěného másla orestujte do zlatova cibuli spolu s česnekem.
  6. Zasypte chilli vločkami, česnekovým práškem, přidejte nasekané mango a třtinový cukr.
  7. Cukr nechte zkaramelizovat a přidejte malou lžíci sojové omáčky.
  8. Podlijte panákem vody, osolte a nechce několik minut zlehka probublávat, aby se všechno mango rozvařilo.
  9. Nakonec dochuťte solí, popřípadě cukrem a přidejte nasekanou jarní cibulku.

 

DSC_0756_Fotor1

 

Sriracha-Ginger majonéza

  1. Dále si připravte majonézu.
  2. U dvou vajec odďelte bílky od žloutků (bílky potřebovat již nebudete – můžete si schovat na sníh či bílkovou omeletu.)
  3. Žloutky dejte do středně velké mísy a připravte si slunečnicový olej.
  4. Majonézu můžete nejlépe šlehat ručně, ale i já sama si pomáhat ručním mixérem.
  5. Ke žloutkům postupně a velmi pomalu přilévejte olej. Mixér nechte pracovat na vyšší otáčky.
  6. Další olej přilijte vždy až je ten původní zcela zapracovaný. Pokud byste nalévali olej příliš rychle, majonéza by se mohla srazit.
  7. Do vyšlehané směsi přidejte citrónovou šťávu, jemně nastrouhaný malinký kousek zázvoru a menší lžíci sriracha omáčky.
  8. Poté dochuťte solí. Můžete i přidat více sriracha omáčky – záleží na tom, jak chcete majonézu pikantní.
  9. (Pokud nejste fandy domácí majonézy, není čas na její připravu nebo se vám do její přípravy prostě jen nechce, můžete ji nahradit kvalitní kupovanou majonézou.)

 

Krevety s česnekem a chilli

  1. Krevety oloupejte a omyjte (pokud je třeba, můžete krevety i zlehka naříznout na hřbetě a vyndat střívko).
  2. Dvou stroužky česneku oloupejte a nasekejte na plátky.
  3. Na pánvi rozpalte lžíci až dvě přepuštěného másla.
  4. Krevety pražte z každé strany asi jen 30 sekund spolu s plátky česneku, chilli vločkami a solí.
  5. Pokud použijete jiné než předvařené krevety, věnujte jejich tepelné úpravě delší čas.

 

Dokončení sendvičů

  1. Pok choi omyjte a nakrájejte na tenké proužky.
  2. Chléb nakrájejte na tenké plátky.
  3. Na jeden sendvič budete potřebovat vždy dva plátky. Oba z plátků sendviče vždy bohatě pomažte připravenou majonézou a zbavte kůrky.
  4. Na jeden z plátků sendviče pokládejte proužky pok choi.
  5. Na ně dále přijde velká lžíce mangového džemu (můžete zasypat i troškou jarní cibulky navíc).
  6. Nakonec na každý chléb položte 3 ks připravených krevet spolu s opraženým česnekem a přiklopte druhým plátkem namazaným majonézou.

 

DSC_0722_Fotor_Fotor

 

Ginger-Mango Crodino

Ingredience:

  • 1 Crodino (100ml)
  • 1 velká lžíce mangového pyré (1/2 manga, 4 lžičky třtinového cukru, 1/2 vymačkaného citrónu, malý kousek nastrouhaného zázvoru – svařit – rozmixovat na pyré)
  • 25 ml perlivé vody
  • 25 ml zázvorového toniku
  • plátek citrónu
  • špetka chilli vloček
  • led

 

Postup:

  1. Na dno sklenice dej lžici mangového pyré.
  2. Na pyré položte plátek citrónu. Zasypte ledem.
  3. Opatrně zalijte perlivou vodou a zázvorovým tonikem.
  4. Citrón, který se dostane na hladinu zlehka posypte špetkou chilli vloček.

 

DSC_0762_Fotor

 

TIP: Mangové pyré z koktejlu můžete použít navíc i do sendviče.

TIP: Pokud jste milovníky zázvoru, nasekejte si malý kousek navíc a přidejte jej na pánev při pražení krevet.

 

 

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *