Tortellini s hráškem a kozí Lučinou

 

Náročnost: střední

Doba přípravy: do 60 min

Počet porcí: 2 porce

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingredience:

Těstoviny

  • 100 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 1 lžíce olivového oleje
  • studená voda dle potřeby

 

Náplň

  • mražený či čerstvý hrášek (kuličky)
  • 1/3 vaničky Lučiny kozí
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dokončení

  • tvrdý kozí sýr nebo parmazán (Gran Moravia)
  • máslo
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Co budete dál potřebovat:

  • strojek na těstoviny nebo váleček
  • hladkou mouku na podsypání
  • kolečko na vykrajování

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Postup:

Těsto

  1. Z mouky vytvořte kopec a udělejte v něm důlek. Do důlku opatrně rozklepněte vejce, přidejte olivový olej a sůl (pracujte opatrně, pokud máte kopec nízký může se stát, že vám tekutiny přetečou).
  2. Vnitřní část začnete za pomoci vidličky smíchávat s moukou.
  3. Jakmile jsou vejce a olej zapracované, začnete těsto vypracovávat pomocí rukou.
  4. Během práce s těstem přidávejte po lžicích studenou vodu, kterou vždy zcela zapracujte.
  5. Těsto má být měkké a pružné – čím více času věnujete jeho zpracování, tím vláčnější bude.
  6. Z vypracovaného těsta vytvořte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte ji odpočinout do lednice.

Náplň

  1. Zatímco těsto odpočívá, připravte si náplň.
  2. Hrášek spařte ve vroucí osolené vodě. Ihned jej zceďte a důkladně propláchněte ve studené vodě. Popřípadě si můžete připravit nádobu se studenou vodu a ledem a dát spařený hrášek do ní.
  3. Kozí Lučiny promíchejte se lžící olivového oleje, solí  a pepřem.
  4. Nakonec do směsi vmíchejte hrášek.
  5. (Část hrášku si odložte na servírování.)

 

Plnění

  1. Těsto opět propracujte a na pomoučeném vále je postupně rozválejte na co nejtenčí placku.
  2. Pomocí tvořítka vykrajujte kolečka.
  3. Kousek od jednoto okraje (na jednu půlku kolečka) umístěte náplň o velikosti vlašského ořechu. Okolo náplně těsto lehce potřete vodou a přiložte druhou půlkou těsta. Pořádně přitlačte.
  4. Rohy vzniklých půměsícových taštiček spojte k sobě a opět přilačte.
  5. Ve velkém hrnci nechce vařit osolenou vodu s kapkou oleje. Tortellini vařte dle tloušťky těsta cca 4-5 minut.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dokončení

  1. Během vaření si na plotně o nižší teplotě rozehřejte máslo. Opatrně ať se rozpouští a nepřepálí!
  2. Hotové tortellini přidejte k máslu na pánvi, osolte, opepřete. Nakonec zasypte tvrdým kozím sýrem nebo parmazánem a zbylým hráškem.
  3. Rychle promíchejte již mimo plotnu a servírujte.

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *